FOM steunt onderzoek naar kwantumcomputer

De stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) kent in totaal 5,4 miljoen euro toe aan vijftien onderzoeksprojecten op het gebied van natuur- en scheikunde. Het geld gaat besteed worden aan mankracht en onderzoeksmateriaal voor een breed scala aan onderzoeksprojecten: van zwarte gaten tot onderdeeltjes voor kwantumcomputers.

Tot de onderzoekers die in de prijzen zijn gevallen behoort onder andere professor technische natuurkunde Bart van Wees van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij krijgt budget voor een onderzoeker en 160.000 euro aan materiaalkosten voor het doen van onderzoek naar ‘grafeen spintronics'. Een grafeen is een één atoomdikke laag van koolstofatomen. Dit materiaal geleidt zo'n honderd keer sneller dan silicium, het huidige basismateriaal van chips.

Professor Dirk Bouwmeester en Dr. Ronald Hanson van het Kavli-instituut van de technische universiteit Delft ontvangen subsidie voor hun onderzoek naar het ontwikkelen van elementaire bouwstenen voor een zogenoemde kwantumcomputer. De onderzoekers richten hun pijlen op nanostructuren op basis van gas-elektronen.

Qubits

Daarnaast ontvangt professor Yuli Nazarov van het zelfde onderzoeksinstituut geld voor zijn onderzoek naar een Josephson-laser. Daarmee kunnen qubits worden gemanipuleerd, de basisrekeneenheden van een kwantumcomputer.

Een kwantumcomputer is gebaseerd op de wonderlijke eigenschappen van kwantumsystemen waarbij een kwantum bit, qubit genaamd, in twee toestanden tegelijk verkeert. Daardoor kun je er veel sneller mee rekenen dan ooit mogelijk zal zijn met gewone bits.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-06T16:03:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.