Omzet in ICT-branche daalt minder hard

De ict-branche boekte in het derde kwartaal van 2009 minder omzet dan dezelfde periode in 2008. De afname is echter minder sterk dan de omzetdaling in het tweede kwartaal van 2009. Dat blijkt uit de ict-kwartaalmonitor van branchevereniging ICT~Office. Voor het vierde kwartaal verwachten de ondervraagden eenzelfde omzetafname als in het derde kwartaal.

De omzet van bedrijven met minder dan tweehonderd medewerkers daalt minder hard dan de grotere ondernemingen. Bedrijven in de sector internet en telecom verwachten een minder sterke daling dan hardware- of softwareleveranciers en dienstverleners.

De werkgelegenheid nam 'gering tot matig' af ten opzichte van een jaar geleden. De afname wordt door de meeste bedrijven opgevangen door een vacaturestop en natuurlijk verloop, zegt de branchevereniging. De ontwikkeling van de werkgelegenheid is volgens de ondervraagden 'licht positiever' dan vorig kwartaal. De branchevereniging leidt daaruit af dat de werkgelegenheid per saldo niet verder afneemt in de ict-branche.

Verbetering

Volgens de branchevereniging verbetert het economisch klimaat in de ict-branche. Bedrijven tot 750 werknemers zijn positiever over de economische omstandigheden dan grotere ondernemingen. Dienstverleners zijn minder positief dan leveranciers van hardware, software, telecom of internet.

De ict-kwartaalmonitor geeft per kwartaal een indicatie van de marktontwikkeling. In opdracht van ICT~Office interviewt Heliview financieel directeuren van honderd bedrijven die lid zijn van de branchevereniging. De respondenten geven geen concrete omzetcijfers, maar moeten op een schaal van -4 (zeer sterke afname) tot +4 (zeer sterke toename) aangeven hoe het omzetverloop van het bedrijf is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-11T09:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.