Canon doet overnamebod op Océ

De Nederlandse printerbouwer en documentdienstverlener Océ wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door Canon. De Japanse hardwareleverancier van onder andere print- en kopieermachines heeft een bod gedaan op alle uitstaande aandelen van het Venlose bedrijf. Dat bedrag komt neer op ongeveer 730 miljoen euro. De bedrijfsleiding van Océ staat achter de overname. Volgens beide bedrijven heeft de inlijving geen gevolgen voor de werkgelegenheid.

Océ zal na de overname door Canon een aparte divisie vormen die wereldwijd verantwoordelijk is voor printen op grootformaat, commercieel printen en zakelijke dienstverlening. Canons divisie voor printen op grootformaat gaat op in de Océ-divisie. Het bedrijfsonderdeel wordt aangestuurd vanuit het Océ-hoofdkantoor in Venlo. Océ's activiteiten in de kantoormarkt worden opgenomen in Canons Office Imaging Products divisie.

Océ, dat zich in zwaar weer bevindt, hoopt op te bloeien onder de vleugels van de Japanse multinational. Volgens de leveranciers vullen de bedrijven elkaar uitstekend aan op het gebied van productassortiment, distributiekanalen, research en development en zakelijke diensten.

De Nederlandse printerbouwer en documentdienstverlener leed in het derde kwartaal van 2009 een nettoverlies van 25 miljoen euro. Dat is een miljoen euro meer dan in dezelfde periode in 2008. De omzet daalde met tien procent tot 631 miljoen euro. Het bedrijf zag bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers voortekenen van herstel in de VS, maar in Europa ziet het de situatie alleen maar verslechterd.

Reorganisatie Océ

Océ stelt dat de overname, afgezien van een eerder aangekondigde personeelreductie, geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij het bedrijf.

Inmiddels zijn bij de Nederlandse vestigingen ongeveer 400 banen geschrapt. Het gaat om personeel op het kantoor in Venlo waar de afdelingen Research & Development, Manufacturing & Logistics en de internationale marketingorganisatie zijn gehuisvest. Ook op het verkoopkantoor in Den Bosch is personeel ontslagen.

Volgens de huidige doelstelling moeten tussen 2008 en 2010 in totaal 2350 banen verdwijnen. Inmiddels zijn wereldwijd al 2000 banen geschrapt. Het bedrijf zegt daarmee voor te liggen op de oorspronkelijke tijdsplanning van de reorganisatie. Momenteel werken bij Océ wereldwijd 22.500 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat de R&D-tak van Oc� embedded gaat worden in de Canon-organisatie...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-16T09:38:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.