Europese ICT-markt stabiliseert in 2010

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

De omzet in de Europese ict-markt valt volgend jaar 0,5 procent lager uit dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers van de onderzoeksprogramma European Information Technology Observatory (EITO) van Bitkom Research, de marktonderzoekstak van de Duitse belangenvereniging van de ict-industrie. In 2009 daalt de omzet uit automatiseringsdiensten en de verkoop van ict en consumentenelektronica met 2,2 procent, zegt de onderzoeksorganisatie.

'De wereldwijde economische crisis heeft de ict-sector niet zo hard geraakt als de andere industrieën', zegt voorzitter Alex Pols van de EITO Taskforce. De onderzoeksorganisatie verwacht voor 2010 een omzet van 714 miljard euro uit automatiseringsdiensten en ict-verkoop. Voor 2009 wordt een omzet van 718 miljard euro verwacht.

De it-markt (de verkoop van hardware, software en it-diensten) stijgt met 0,6 procent in 2010. De onderzoeksorganisatie verwacht een omzet die hoger is dan 300 miljard euro. Voor 2009 wordt nog een daling verwacht van 2,6 procent naar een omzet van 299 miljard euro. 'Vooral de sectoren die veel gemerkt hebben van de economische crisis starten geen nieuwe ict-projecten', zegt Pols. 'Het terugverdienen van de kosten (ROI) en de kostenbesparende doelen staan voorop.' Daarom zal de omzet door outsourcing stijgen met 4 procent.

Telecommarkt

De telecommarkt blijft stabiel. Voor 2009 wordt een omzet van 295 miljard euro verwacht. 'De economische crisis heeft weinig impact gehad op de telecommunicatiemarkt. Deze markt is vooral beïnvloed door wet- en regelgeving en de veranderde de gewoonten van de gebuikers', zegt Pols. Steeds meer bellers gebruiken de telefoon voor het verzenden van data. De verkoop van communicatieproducten, zoals gsm of netwerkinfrastructuur, daalt met 4 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-16T10:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.