Apple sluit het derde kwartaal goed af

Apple heeft het derde kwartaal van zijn boekjaar 2004 gunstig afgesloten. De winst is verdriedubbeld en de omzet is dertig procent gestegen vergeleken met een jaar eerder.

De nettowinst is 61 miljoen dollar op 2 miljard dollar omzet. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 19 miljoen dollar op 1,55 miljard dollar. Analisten hadden voor de nu afgesloten periode respectievelijk 57 miljoen en 1,94 miljard dollar verwacht. Bijna veertig procent van de huidige omzet komt van buiten de Verenigde Staten. Overigens is de nu geboekte winst 6 miljoen dollar lager uitgevallen door een afschrijving voor de recente reorganisatie.

Apple heeft in zijn derde kwartaal 249 miljoen dollar omzet gehaald uit de levering van 860.000 iPod-muziekspelers. Dat waren er in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog 304.000. Verder heeft het nu 876.000 Mac-computers geleverd, wat het hoogste kwartaal-aantal is van de afgelopen drie jaar. Meer dan de helft hiervan zijn mobiele computers: 240.000 iBooks en 220.000 Powerbooks. Levering van de nieuwe G5-computers is door fabricageproblemen van processorproducent IBM beperkt gebleven: slechts 173.000 machines. Apple verkocht 13.000 stuks van zijn Xserve-servers, die bestaan in G4- en G5-uitvoeringen.

Apple laat weten dat de processorproblemen, hoewel ze nu achter de rug zijn, nog wel invloed zullen hebben op het lopende kwartaal dat in september wordt afgesloten. Het aanbod van 1,8 en 2,0 GHz Power Mac G5-computers moet in augustus de vraag gaan bijbenen. Het 2,5 GHz topmodel blijft tot september nog beperkt beschikbaar.

Begin vorige week stelde de Macintosh-producent al de volgende generatie van zijn iMac-computer uit tot september. Het blijkt nu dat dit een G5-systeem is en dat het uitstel dus komt door een gebrek aan die chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-16T08:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.