Siemens verzelfstandigt zijn ICT-divisie

Technologiebedrijf Siemens verzelfstandigt zijn divisie IT Solutions & Services (SIS). De afdeling levert ict-diensten aan externe klanten en aan de andere bedrijfsonderdelen van de Siemens Groep. 'IT Solutions & Services houdt zich vooral bezig met 'people business' terwijl de rest van het concern voornamelijk productgeoriënteerd is', vertelt de internationale woordvoerster Ivonne Junghänel.

'Consulting, dienstverlening en outsourcing zijn zaken die bijzondere aandacht nodig hebben. De werkzaamheden staan nu eenmaal dichterbij de klanten', aldus Junghänel. Als juridisch onafhankelijke entiteit kan het onderdeel winstgevender worden gemaakt met grotere aandacht voor de nu al belangrijke regio's Europa en Noord-Amerika, legt ze uit.

Het is onbekend wat Siemens met SIS gaat doen. 'We houden alle opties open', meldt financieel directeur Joe Kaeser van de internationale Siemens Groep. 'Zoals samenwerkingsverbanden en een beursgang. Voorlopig is SIS echter nog niet geschikt om naar de beurs te gaan.' Woordvoerster Junghänel vertelt dat de verzelfstandiging uiterlijk 1 juli 2010 is afgerond.

Verticaal

De Siemens Groep is opgebouwd uit drie hoofddivisies: Energie, Industrie en Gezondheidszorg. Bovendien zijn er verticale bedrijfsonderdelen waarvan IT Solutions & Services er een is. Driekwart van zijn dienstverlening doet SIS voor externe klanten, een kwart van de werkzaamheden verzorgt het onderdeel voor andere divisies van de Siemens Groep. Het concern heeft met de te verzelfstandigen divisie afgesproken dat de interne ict-dienstverlening in elk geval tot 2014 via SIS blijft lopen.

In Nederland werken zo'n driehonderd mensen (230 fte) bij de divisie die is gevestigd in Zoetermeer en Den Haag. Wereldwijd heeft SIS ongeveer 35.000 mensen in dienst. In 2008 boekte de divisie negentig miljoen euro winst bij een omzet van 4,7 miljard euro. In 2007 bedroeg de winst nog 144 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-04T11:20:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.