Microsoft: meer omzet maar winst valt tegen

De financiële resultaten van Microsofts vierde kwartaal van boekjaar 2004 zijn met gemengde gevoelens ontvangen. Het concern boekt meer omzet dan voorzien, maar de winst komt iets lager uit dan financieel analisten hadden verwacht.

Microsoft boekte in het vierde kwartaal, dat 30 juni afliep, een winst van 2,69 miljard dollar op een omzet van 9,29 miljard dollar. Wall Street-analisten hadden echter bijna 3 miljard dollar winst verwacht. De omzetverwachting zat op 9 miljard dollar, wat dus is overtroffen.

Een jaar eerder boekte Microsoft nog 1,48 miljard winst op 8,07 miljard dollar omzet. De winst viel toen lager uit door de 750 miljoen dollar die Microsoft betaalde aan AOL in het kader van hun schikking. Het gehele boekjaar 2004 leverde Microsoft 8,1 miljard dollar winst op en 36,8 miljard dollar omzet. Dat is een groei van respectievelijk 8,4 en 14,4 procent.

Het bedrijf houdt voor het komende kwartaal rekening met een potentiële afschrijving van bijna 1 miljard dollar. Dit is vanwege het feit dat bijna eenderde van zijn klanten niet wil overstappen op het omstreden software-abonnement. Dit betreft klanten die nu nog onder het oudere licentieprogramma Upgrade Advantage (UA) vallen dat in de komende drie maanden vervalt. Lang niet alle klanten achten een overstap naar het jaarlijks te betalen Software Assurance (SA) aantrekkelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hoewel al die afkortingen complex zijn, zeker m.b.t. het Microsoft licentieprogramma, toch even deze facts: SA is de opvolger van UA, is daarmee vergelijkbaar en kent TWEEJAARLIJKSE betalingen. Dat is ook de reden dat UA nu afloopt, TWEE jaar na de (definitieve) introductie van het Open Licensing 6.0 programma.

De JAARLIJKSE 'licentie variant' van Microsoft heet Open Subscription Licensing (OSL), voor zover dat geld voor de segmenten waarin UA/SA ook spelen. Dit HUURMODEL voorziet in jaarlijkse licentiegelden.

De verwachting is dat veel van de huidige UA contracten niet verlengt zullen worden (met SA) omdat deze zijn aangeschaft om nog te kunnen profiteren van de ruimere upgrade mogelijkheden t.a.v. oude(re) versies van software. Deze zijn komen te vervallen met Open Licensing 6.0, dat geen upgrade licenties meer kent (m.u.v. het besturingssysteem Windows Professional).

Dit laatste is echter ook het voornaamste argument om WEL te kiezen voor het continueren van UA/SA, omdat de upgrade rechten zullen vervallen als niet voor SA wordt gekozen. Toch wordt verwacht dat een aanzienlijk aantal UA-klanten de afweging van twee jaar terug zullen herzien.

Tegen OSL, in essentie een huurconstructie, bestaat nog steeds veel weerstand ondanks de recente aanpassingen van Microsoft in haar licentieprograma om dit aantrekkelijker te maken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-23T14:52:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.