Nederlandse ICT-markt daalde sterk in 2009

Zorgen

In 2009 zijn de ict-bestedingen in Nederland gedaald met 5,8 procent. Dat zegt branchevereniging ICT~Office. ICT~Office baseert deze cijfers op onderzoek door onderzoeksbureau Heliview Research onder ict-gebruikers en lidbedrijven van ICT~Office, aangevuld met marktinformatie 'uit diverse bronnen'. Bestedingen in de informatietechnologie (ict zonder telecommunicatie) zagen een daling van 8,3 procent. Voor 2010 verwacht ICT~Office een lichte groei in de ict-bestedingen.

De hardware-uitgaven daalden het sterkst met 11,4 procent. Er werden vooral minder pc's (-13 procent), kopieerapparaten en printers (-14 procent) gekocht.  Aan it-dienstverlening werd 13 procent minder uitgegeven.

Vooral in de eerste drie kwartalen van 2009 waren de gevolgen van de economische recessie volgens ICT~Office sterk voelbaar. Veel lopende contracten werden onder druk van klanten opengebroken en tarieven naar beneden bijgesteld. Bestedingen aan software namen af met 4,1 procent. De telecombestedingen daalden het afgelopen jaar met 3,6 procent. De uitgaven voor mobiele spraak- en datadiensten bleven gelijk.

Herstel in 2010

ICT~Office verwacht dat de ict-bestedingen in 2010 stijgen met 1,1 procent. De branchevereniging denkt dat de software en dienstverleninguitgaven met respectievelijk 2,0 en 2,1 procent zullen groeien. De groei van de dienstverlening zit vooral nog in de ondersteunende dienstverlening, zoals onderhoud. De bestedingen aan hardware zullen in 2010 opnieuw dalen, met 1,1 procent.

De cijfers zijn onderdeel van de ICT~Marktmonitor 2010, het jaarlijkse overzicht van cijfers en trends dat ICT~Office uitbrengt in samenwerking met Heliview Research. De ICT~Marktmonitor 2010 verschijnt in het voorjaar van dit jaar.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-18T10:07:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.