Bernhard van Oranje wordt erelid van IICD

Bernhard van Oranje is benoemd tot erelid van het International Institute for Communication and Development (IICD). In deze functie zal hij zich actief inzetten om het gebruik van ict in ontwikkelingslanden te stimuleren. Voor zijn benoeming tot erelid was de prins al bijna tien jaar betrokken bij het IICD als lid van de Raad van Toezicht.

'Ik heb ruim negen jaar in het bestuur van het IICD gezeten, maar daarmee was mijn termijn meer dan verstreken', vertelt Bernhard van Oranje over zijn nieuwe functie. 'Als erelid wil ik het IICD blijven steunen. Ik voel mij betrokken bij het IICD omdat het ict als middel gebruikt om innovatie in ontwikkelingslanden van de grond te krijgen.' Het IICD is een Nederlandse niet-gouvermentele organisatie die door de inzet van ict de levensomstandigheden van mensen in Afrika en Zuid-Amerika  probeert te verbeteren. Het richt zich met name op onderwijs en gezondheidszorg.  

Bekendheid

Ook als erelid wil hij proberen het IICD in de ict-sector onder de aandacht te brengen. 'Het instituut heeft nog een heel beperkte bekendheid. Ik zou dat graag anders zien. Deze ontwikkelingsorganisatie zou toch een begrip moeten zijn in de ict-sector.'  Om dit te bewerkstelligen zal Van Oranje zijn netwerk blijven inzetten en mogelijke samenwerkingsverbanden stimuleren. 'Bijvoorbeeld door contacten te leggen en  mensen of technieken aan projecten van het IICD te koppelen', legt hij uit.

Volgens Hilde Eugelink van het IICD is het erelidmaatschap te zien als een soort ambassadeursschap. 'Bernhard van Oranje heeft de afgelopen jaren enorm geholpen om ons op de kaart te zetten. In de ontwikkelingssector is de link met de private sector heel belangrijk. Als ondernemer met statuur heeft hij een enorm netwerk. Om bedrijven zover te krijgen dat zij ons helpen, zijn ambassadeurs zoals hij hard nodig. Hij attendeert ons bijvoorbeeld op mogelijkheden en introduceert ons bij bedrijven. '

Private partners

De samenwerking met de private sector is voor het IICD van belang om daadwerkelijk innovatie in ontwikkelingslanden van de grond te krijgen. Eugelink:  'Wij hebben kennis over de lokale situatie in ontwikkelingslanden en ook de technische mogelijkheden, maar om daadwerkelijke  technische innovatie te bewerkstelligen, hebben wij vaak de kennis nodig van private partners.'

Bernhard van Oranje is al zeventien jaar actief als ondernemer in de ict-sector. Hij stond aan de wieg  van verschillende bedrijven, waaronder internetbedrijf Clockwork. Nadat hij dit verkocht aan Ordina, richtte hij Levi9 Global Sourcing op,  een ict-dienstverlener die zich bezighoudt met het nearshoren van applicatiebeheer en -ontwikkeling in Oost-Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat deed de beste man toch altijd al. Outsourcen? Eerst al in Servie. En nu ook in Afrika. Of is dit echt een nieuwe neven-functie?

Leuk, een microprocessorkrediet voor iedere wereldburger.

Outsourcing = onetisch ondernemen, het exporteert werk in ruil voor armoede en verlies van vakkennis. Het beloont slechts de managers die het bewerkstelligen.

Wij zelf zijn partner van Viafrica door middel van het leveren van refurbished netwerkapparatuur en ict expertise. Stichting Viafrica ondersteunt organisaties in Afrika bij het gebruik en beheer van ICT. Het uitgangspunt bij alle projecten is dat deze zelfstandig bestaansrecht hebben in de lokale context.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-19T10:39:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.