Wereldwijde omzet uit ICT groeit weer

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

De wereldwijde omzet uit ict komt in 2010 uit op 2,3 biljoen euro. Het Europese onderzoeksbureau European Information Technology Observatory (EITO) voorspelt een toename in omzet van 1,9 procent ten opzichte van 2009. ‘De wereldwijde technologiemarkt herstelt zich aanzienlijk van de economische crisis. De signalen wijzen op groei', zegt onderzoeker August-Wilhelm Scheer.

‘In de geïndustrialiseerde landen investeren bedrijven weer in moderne ict-systemen', zegt Scheer. De motor achter de groei zijn volgens het onderzoeksbureau de ontwikkelingslanden China, India en Brazilië. ‘Deze landen zorgen voor een extra stimulans aan de groei in 2010', aldus de onderzoekers.

In 2009 daalde de omzet uit ict nog met 1,6 procent. Als de economische groei doorzet, dan zal de wereldwijde ict-markt in 2011 groeien met 3,7 procent naar een omzet van 2,4 biljoen euro.

Mobiele telefoon

De verkoop van telecomapparatuur heeft weinig last van de economische terugval. In 2009 daalde de verkoop nog met 0,5 procent, EITO verwacht voor 2010 een stijging van 2,9 procent naar 1,4 biljoen euro. ‘Mensen bellen minder via vaste netwerken, maar gebruiken in plaats daarvan vaker hun mobiele telefoon of interverbinding om te bellen', zegt Scheer. Het onderzoeksbureau verwacht dat de omzet uit mobiele datadiensten toeneemt met 16 procent naar 141,5 miljard euro.

Ook de omzet uit hardware, software en diensten neemt toe, voorspelt EITO. Het onderzoeksbureau verwacht een groei van 0,4 procent naar een omzet 894 miljard euro. In 2009 daalde de omzet nog met 4,6 procent. ‘Leveranciers van software en ict-diensten profiteren het meest van het economisch herstel', zegt Scheer. De verkoop in dit segment groeit met één procent naar een omzet van 625 miljard euro. Een belangrijke reden voor de omzetgroei is cloud computing. EITO verwacht in Europa een omzetgroei van cloud computing van twintig procent per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-05T09:18:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.