'Ondernemer denkt te weinig na over overname'

Ict-ondernemers onderschatten de gevolgen van een overname van hun bedrijf. Zij moeten vaker stilstaan bij de vraag hoe ze de continuïteit na hun onderneming denken te garanderen. Dat stelt René van Erk, directeur Product and Business Development bij Wolters Kluwer. Hij is een van de sprekers van het congres 'ICT Ondernemerschap 2010 - Sturen op waarde' dat op 17 maart op Schiphol plaatsvindt.

Volgens Van Erk krijgt elke ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf een keer te maken met de vraag hoe de toekomst van zijn bedrijf geborgd kan worden. Hoe zit het met de opvolging? Zijn overnames nodig om de groei erin te houden? Of moet het bedrijf aansluiting zoeken bij een grote partij en zelf overgenomen worden? Met dit laatste aspect heeft Van Erk, als directeur Product and Business Development bij Wolters Kluwer, zelf te maken. Hij speurt in Europa naar geschikte softwareovernamekandidaten of praat met ondernemers die aankloppen omdat ze hun bedrijf in de etalage hebben gezet.

'Regelmatig merk ik dat ondernemers de gevolgen van een overname van hun bedrijf niet goed voor ogen hebben. Ze hebben bijvoorbeeld het intellectueel eigendom van hun producten niet adequaat geregeld, of weten niet wat voor prijskaartje ze aan hun investeringen in R&D kunnen hangen. Kortom, ze hebben de condities waarop de nieuwe aandeelhouder het bedrijf kan overnemen, onvoldoende in kaart gebracht.'

Praktijk

Van Erk gaat in zijn presentatie op het congres 'ICT Ondernemerschap 2010 - Sturen op waarde', dat op 17 maart bij Microsoft op Schiphol plaatsvindt, in op deze problematiek. Daarbij gebruikt hij voorbeelden uit de praktijk van Wolters Kluwer, waarbij hij ingaat op vragen als wat zijn bedrijf wil horen en zien van een midden- en kleinbedrijf in overnamegesprekken. Wolters Kluwer is van oudsher een uitgeefconcern, maar het bedrijf haalt tegenwoordig iets meer dan de helft (52 procent)van zijn omzet uit online- en softwareactiviteiten voor specifieke doelgroepen (medici, juristen, accountants). Wolters Kluwer behoort inmiddels met een totale omzet van 3,4 miljard tot de grootste softwarebedrijven van Europa.

Last minute aanmelding

Het congres ICT Ondernemerschap 2010 - Sturen op waarde is bedoeld voor directeuren en grootaandeelhouders van ict-ondernemingen uit het mkb. Wie interesse heeft om het congres of de lezing van Van Erk bij te wonen, kan contact opnemen met Emo Prins (Businessbase 030-2415538) of via www.businessbase.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer dat ik hier niet bij aanwezig kan zijn. Vanuit onze eigen praktijk kan ik alleen maar bevestigen dat bedrijven te sterk gericht zijn op het afronden van een deal ipv wat de beste keus voor de onderneming is. Maar als je bedrijf voor een belangrijk deel ook je pensioenvoorziening is, dan telt het eigen belang vaak zwaarder.
Echter, de weg naar een deal is nooit (tot dusver zonder uitzondering) eenvoudig of zonder escalaties. Wij doen nu 10 jaar lang overnames (M&A) internationaal in de document management- en business process management sector. Ondernemers die denken dat er altijd vele kopers in rijen opgesteld staan voor hun bedrijf leven ver naast de werkelijkheid. Een goede voorbereiding start al 2-3 jaar voorafgaand aan een transactie.
Veel succes met de bijeenkomst morgen.
Mvrgr,
Geert Kruiter
Dovcument Boss

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-16T11:40:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.