Nederlandse ICT-bestedingen nemen weer toe

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

In 2010 besteden Nederlandse bedrijven en organisaties weer meer geld aan informatie- en communicatietechnologie. Na een forse daling van bijna 6 procent in 2009, groeien de ict-bestedingen in 2010 met een bescheiden 1,1 procent. Dat verwacht brancheorganisatie ICT~Office. Vooral de ict-bedrijven die zich bezighouden met software, dienstverlening, telecom en internet profiteren van de verbeterde vooruitzichten.

De uitgaven aan hardware en kantoortechnologie dalen nog wel. Bedrijven in deze sector zagen hun gecombineerde omzet in Nederland in 2009 al met 11,4 procent afnemen tot ruim 5,8 miljard euro. Voor 2010 verwacht ICT~Office dat de omzet in deze specifieke sector verder afneemt met 1,1 procent.

De uitgaven in alle andere ict-sectoren (software, diensten, telecom en internet) stijgen volgens de onderzoekers elk met 1,5 tot 2,1 procent. Telecom en internet is overigens veruit de grootste ict-sector, aldus ICT~Office. Bestedingen hieraan beslaan ongeveer 54 procent van de ict-markt, de rest zijn it-bestedingen.

Recessie

De gedaalde ict-bestedingen in 2009 zijn vooral te wijten aan de economische recessie. Die heeft in Nederland voornamelijk gevolgen voor de bestedingen in de financiële dienstverlening, bouw, handel, industrie en transport. Bij de overheid en in de gezondheidszorg namen de bestedingen minder af.

Voornamelijk grote en middelgrote bedrijven schrapten in de ict-budgetten. Ook het mkb is terughoudend bij ict-investeringen, hoewel zij volgens ICT~Office vaak zijn gedwongen hun organisatie beter te regelen om in aanmerking te komen voor bankkredieten.

De branchevereniging presenteert de marktcijfers in de jaarlijkse ICT~Marktmonitor. Het onderzoek is uitgevoerd door Heliview.

Groei ict-bestedingen in Nederland

Wat

2007

2008

2009

2010 (voorspelling)

Totaal ict-branche

3,8%

2,7%

-5,8%

1,1%

IT-hardware en kantoortechnologie

6,4%

4,1%

-11,4%

-1,1%

Software

9,5%

8,1%

-4,1%

2,0%

IT-services

7,4%

7,4%

-8,3%

2,1%

Telecom en Internet

0,7%

-0,2%

-3,6%

1,5%

Bron: ICT~Office / Heliview

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Nederlandse ICT-bestedingen nemen weer toe"
ICT-bestedingen ja, die nemen idd weer toe, da's waar.
Nu nog de techniek onder de knie krijgen van het 'ontvangen'. ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-12T11:16:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.