ICT draagt 600 miljard bij aan economie EU

De Europese ict-sector heeft in de periode 2004 tot 2007 600 miljard euro bijgedragen aan de Europese economie. Dat schrijft de Europese Commissie in een rapport over digitale concurrentie. Volgens eurocommissaris Neelie Kroes komt de helft van de productiviteitsgroei de afgelopen vijftien jaar door de inzet van ict.

Het merendeel van de bijdrage door ict komt door ict-services, ongeveer 80 procent, zeggen de onderzoekers. 25 procent van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (r&d) komen van ict-onderzoek en ontwikkeling. De onderzoekers zeggen dat de impact van ict nu wellicht wat minder is door de financiële crisis. ‘Het moet nog blijken of de financiële crisis de invloed van ict heeft doen afnemen', schrijven de onderzoekers.

Volgens Kroes moet Europa blijven investeren in ict om de voordelen ervan te kunnen blijven benutten. Zij wil investeren in sneller breedband, internetbeveiliging om het vertrouwen van burgers te winnen en de internetvaardigheden van Europese burgers. Deze investeringen zullen nader worden toegelicht in de digitale agenda die binnenkort bekendgemaakt wordt.

Cruciaal

Kroes: ‘De Europese digitale economie is cruciaal voor economische groei en bloei. Ict en hogesnelheidsinternet zijn net zo revolutionair nu als dat elektricitieit en transportnetwerken een eeuw geleden waren. Maar we hebben ondersteuning nodig voor de verdere ontwikkeling van internet, zodat alle burgers kunnen profiteren van de digitale economie.'

94 procent van de Europese burgers heeft toegang tot een breedbandverbinding. In Nederland ligt dit percentage op 99 procent. Nederland staat daarmee op de zevende plek in de lijst. Zweden voert de lijst aan.

Daarnaast wil Kroes dat overheidsdiensten online beschikbaar worden voor burgers. 66 procent van de Europese basisoverheidsdiensten is dat nu al. In Nederland ligt dat percentage op 82 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-18T10:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.