IBM koopt Deense dienstenleverancier

IBM heeft Maersk Data overgenomen, de grootste Deense it-dienstenleverancier. Hiermee versterkt Big Blue zijn marktpositie in Scandinavië

De overnameprijs is niet bekendgemaakt, maar locale media spreken van een bedrag van 830 miljoen dollar. Het moederbedrijf van Maersk Data, de reder AP Moeller-Maersk, zei wel dat de verkoop het winstcijfer dit jaar zal opdrijven met zo'n 412 miljoen dollar. De overname moet binnen drie tot vijf maanden rond zijn.

Bij Maersk Data werken ruim 2800 mensen die vorig jaar goed waren voor een omzet van ruim vijfhonderd miljoen dollar. Meer dan de helft van Maersk Datas omzet komt van externe klanten, maar de onderneming kan aan het eigen moederbedrijf blijkbaar niet de gewenste it-diensten leveren. AP Moller-Maersk verklaart zelf dat de onderneming niet in staat is om “wereldwijd geavanceerde it-diensten” te leveren aan de groep zelf, zonder “aanzienlijke investeringen en overnames”. Vandaar dus de verkoop aan IBM, met wie Maersk Data al geruime tijd als partner samenwerkt.

Een onderdeel van de overeenkomst is de overname van DMData, een joint venture van Maersk Data en Danske Bank (beide een belang van 45 procent) en it-bedrijf WM Data (10 procent). In navolging hervan heeft Danske Bank nog een uitbestedingscontract met IBM getekend, waarbij zo'n driehonderd bankmedewerkers overstappen, aldus de Britse online-nieuwsdienst Computergram.

 

Volgens consultancy-bedrijf Ovum worden steeds meer Europese it-dienstenleveranciers die in handen zijn van een groep die tegelijk hun belangrijkste klant is, verkocht aan grote spelers uit de Verenigde Staten. Die versterken daardoor hun marktpositie in Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-18T11:51:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.