ICT-sector is crisis nog niet te boven

Kwartaalmonitor ICT~Office toont een voorzichtig herstel

Crisis

Tweederde van de Nederlandse ict -bedrijven zit nog onder het omzetniveau van voor de economische recessie. Van die groep denkt 10 procent nog in 2010 het oude niveau te halen. Ongeveer de helft van de ondervraagde ict-bedrijven verwacht pas na 2011 de omzet op het oude niveau te hebben. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van branchevereniging ICT~Office. De respondenten zien tekenen van herstel, maar blijven voorzichtig met hun verwachtingen.

Ongeveer de helft van de ondervraagde bedrijven verwacht dat het herstel doorzet, maar dat de economie slechts marginaal zal groeien. 40 procent van de bedrijven denkt dat de economie blijft schommelen rond het nulpunt.

Vooral bedrijven in de systeemsoftware geven aan dat ze in het tweede kwartaal van 2010 een lichte toename ten opzichte van dezelfde periode in 2009 zagen. Hardwareleveranciers schommelen rond een gelijkblijvende omzet en leveranciers van computers, printers en kopieerapparatuur noteerden gemiddeld een lichte omzetdaling. Leveranciers van servers, midframes en mainframes zagen de groei van de omzet net boven nullijn uitkomen.

Binnen de ict-branche zijn het vooral bedrijven in de ict-dienstverlening die het tweede kwartaal van 2010 een lichte daling van de omzet zagen. Met name bedrijven met outsourcing-activiteiten zagen een teruggang in de omzet.

Arbeidsmarkt trekt aan

De ondervraagden verwachten dat de omzet in de ict-branche gemiddeld ongeveer een half procent stijgt.

Ondanks een gelijkblijvende omzet daalde de werkgelegenheid in het tweede kwartaal van 2010. Respondenten verwachten dat de arbeidsmarkt in het derde kwartaal weer aantrekt.

De brancheorganisatie peilt sinds juli 2009 elke drie maanden de mening van ongeveer honderd financieel directeuren van ict-bedrijven die bij de brancheorganisatie zijn aangesloten. De cfo's spreken zich uit over het lopende kwartaal en kijken vooruit naar de komende drie maanden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Heliview.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-11T10:56:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.