Hoge Raad spreekt Landis-oprichter Kuiken vrij

Paul Kuiken, oprichter van de failliete distributeur Landis, is vrijgesproken door de Hoge Raad. De rechtszaak over het plegen van valsheid in geschrifte bij het toekennen van opties liep al jaren. Ook de medebestuurders zijn vrijgesproken.

Alle bestuurders en directieleden van Landis zijn nu vrijgesproken. Het gaat om algemeen directeur Paul Kuiken, financieel directeur John Bus en operationeel directeur Alex Ofman. Ook  commissarissen Adrienne Vrisekoop en Cees de la Haye zijn vrijgesproken voor het vervalsen van de datum op optiecontracten voor het personeel.

Een zaak over vermeende belastingontduiking is door de Hoge Raad terugverwezen. Hierbij zou het Landis-bestuur te weinig loonbelasting hebben betaald over aan het personeel toegekende opties. Kuiken was eerder hiervoor veroordeeld tot drie maanden cel en 20.000 euro boete.

Fan Media

Een andere rechtszaak gaat over de teloorgang van Fan Media dat televisieprogramma's zoals Car's en Biks produceerde. Kuiken werd toen door de curator beschuldigd van faillisementsfraude. Justitie eiste in april 2010 veertien maanden celstraf wegens fraude. Kuiken werd in juni vrijgesproken voor zes van de zeven tenlastegelegde delicten en veroordeeld tot een taakstraf. De algemeen directeur ging tegen de taakstraf in hoger beroep. Volgens hem heeft de rechtbank niet alle feiten afgewogen en beschikt het over te weinig kennis van de TV-business.

De advocaten van bestuurders en commissarissen van Landis, overwegen een claim voor vele tientallen miljoenen voor geleden materiële als immateriële schade, zo meldt de website Follow the Money, waar een interview met Kuiken te lezen is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou Paul,

Ik hoop dat 'rijkdom' je zeven jaar van je leven waard zijn geweest. Eens een boefje altijd een boefje.
Reken er maar niet op dat jij of je mede vennoten ooit nog aan de bak komen, tenzij je weer zelf start. Waar rook is, is vuur en de geur van rook en vuur blijft hangen.

Kuiken heeft z'n aandeelhouders systematisch bedrogen door valse jaarcijfers en geen winstwaarschuwingen te geven in de jaren 1999, 2000 en 2001. Die wachten 10 jaar na dato nog steeds op gerechtigheid en een tegemoetkoming voor hun geleden verliezen, ruim 400 miljoen euro... Ondanks acties van de VEB en stapels bewijsmateriaal, zie http://www.veb.net/content/HoofdMenu/Acties/Landis/ActieLandis.aspx, wachten we nog steeds op het oordeel vd Ondernemingskamer (al dan niet wanbeleid).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-13T13:05:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.