Women in IT zoekt ICT-vrouwen 2010

Netwerkorganisatie voor vrouwen in de automatiseringbranche Women in IT zoekt kandidaten voor de verkiezing van talentvolle vrouwelijke ict'ers in 2010. Op 9 november 2010 worden de prijzen uitgereikt aan drie rolmodellen. Het gaat om een vrouwelijke manager in de ict, een vrouwelijk aanstormend talent in de ict en een vrouwelijke ict-professional. In 2009 werden die prijzen voor het eerst uitgereikt. Ook dit jaar zal een vakjury zich buigen over de benoemingen.

Het is op dit moment nog niet bekend wie er in dat panel zitten. Gastheer van het evenement is Oracle Nederland. De prijzen worden uitgereikt vanuit het kantoor van die leverancier in De Meern. Via de website van de netwerkorganisatie kunnen kandidaten worden voorgedragen voor de prijzen.

In 2009 toen de prijzen voor het eerst werden uitgereikt won Avenade-consultant Sebnem Arslande de prijs voor vrouwelijk talent in de ict. Senior servicemanager changemanagement bij UWV Marije van den Berg kreeg de prijs voor vrouwelijke professional in de ict. Divisie Information Officer bij Delta Lloyd Groep Anneke Burger won de award voor vrouwelijke manager in de ict.

Stichting

Women in IT is een netwerk waar vrouwelijke vakgenoten met elkaar in contact komen om kennis en ervaringen te delen en elkaar te stimuleren in de ontwikkeling van hun loopbaan.

De stichting heeft als doel om jonge vrouwen enthousiast te maken voor een baan in de ict en draagt bij aan de wens dat vrouwelijke ict-professionals een actievere rol krijgen in de media.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik begrijp dat het om de automatiseringsbranche gaat maar toch...

Geen prijs voor beste vrouwelijke onderzoeker op het gebied van IT? Bij bijv. cisco zit in het echte senior management een vrouw met meerdere papers op haar naam. Op de campus van de VU zijn er toch zeker een paar die in aanmerking moeten komen al zijn het misschien soms nog maar AIO's het onderzoekswerk is toch soms zeker de moeite waard.

Mooi initatief.
Nu nog prijs voor Allochtonen in ICT enne dan allochtoonse vrouw in ICT. SIRE spotjes op tv dat de uithuwelijking uitgesteld moet worden, omdat Fatima de technische acceptatie test van de Beta Release nog moet uitvoeren.

Net zomin als mannen geinteresseerd zijn in typische vrouwenberoepen als manicure, schoonheidsspecialist, bejaardenverzorger of secretaresse zijn vrouwen in de regel maar weinig te porren voor een typisch mannenberoep als ICT'er. Onze hersentjes werken nml niet helemaal hetzelfde.

Propaganda in de vorm van reclame, prijzen, rolmodellen is allemaal weggegooid geld. Een en ander heb ik wel wat overdreven maar het is mi niet anders.

De vrouwen die ik op de vloer ben tegengekomen zijn toch redelijk gemotiveerd hoor. Zal er wellicht mee te maken hebben dat ze een bovengemiddelde drive moeten hebben om voor ICT te kiezen.

@Ernstig, het zal je verbazen dat in bepaalde aziatische landen ICT juist als 'typisch vrouwenberoep' wordt gezien. Een beetje binnenzitten in een kantoor, secuur moeten werken en geen fysieke arbeid verrichten wordt daar als ongeschikt gezien voor mannen.

Voor beide inzichten is denk ik wat te zeggen, de situatie is zeker niet zo zwart/wit als jij het stelt.

@Mark,

Zoals ik al aangaf heb ik eea wat overdreven.De werkelijk is niet zo ongenuanceerd als ik hierboven beschreef. Er zijn uiteraard de uitzonderingen op de regel die voor een 'typisch' mannenberoep kiezen; techniek, leger, politie, noem maar op.
Ja, ik heb altijd een goede indruk gehad van de meeste vrouwen die ik in de ICT ben tegengekomen. Ook qua functioneren ;>) (flauw).

Echter, vrouwen die kiezen voor een 'typisch' mannenberoep hoeven niet gemotiveerd te worden dmv propaganda; ze komen vanzelf wel binnenrollen omdat ze sec al van nature zijn geinteresseerd in dergelijke beroepen. Degenen die dat niet zijn haal je niet binnen met dit soort acties. Waste of money.

Het doet mij denken aan een actie van de gemeente Amsterdam van een tiental jaar terug; de gemeente - het GVB dan - was driftig allochtoonse vrouwen aan het werven voor banen als trambestuurder ed. Overal in de stad hingen posters met teksten in het Arabisch, Turks en Sranang tongo ( Mi e soekoe collega's - ken de tekst nog letterlijk). Deze actie kostte tonnen aan gemeenschapgeld en leverde een vijftal nieuwe medewerkers op voor het GVB. Omgerekend was dat als mijn geheugen mij niet in de steek laat iets van een ton wervingskosten per nieuwe collega, hahaha.

Leuk dat de reacties bij dit artikel tot op heden van mannelijke ict-ers lijken te komen :)

Wanneer ben je een vrouw in de IT?

Als je programmeert, software of hardware beheert, ontwerpt, een IT-afdeling managet, productie-documentatie schrijft, web pagina's ontwerpt, als je functioneel beheerder of informatiemanager bent, kwaliteitsmanager bent, klanttevredenheidsonderzoeken doet voor IT bedrijven, trainingen geeft in Cobol, of trainingen geeft in ASL/BiSL/ITIL, als je als consultant praat met de business over hun wensen op de korte en lange termijn?

Kortom er zijn zoveel aan IT aanverwante beroepen.

In de tweede helft van het rijtje zullen vrouwen vaak een grote toegevoegde waarde kunnen hebben in vergelijking met mannen. Beter luisteren bijvoorbeeld, minder de 'ik-weet-alles-geloof-dat-maar-van-mij' consultant uithangen.

Maar ik vraag me werkelijk af of vrouwen die die laatste rollen uitvoeren worden gezien als 'vrouwen in de IT'. Ik heb een van die beschreven rollen. En toch vul ik bijna nooit in op al die on line formulieren dat ik in de IT werk. Misschien zegt dat ook wel wat.

Ik ben een vrouw in de IT en nee, geen manager. Als je kan managen, kan je dat overal, ik vind dit ook geen typische IT functie.

Ik ben een programmeur, oftewel ik codeer websites en applicaties. Ik heb 55 mannelijke collega's en 1 vrouwelijke, zij is overigens ook een programmeur.

Vrouwen krijg je niet enthousiast door middel van reclame of propaganda. Je vindt het leuk of je vindt het niet leuk. Net zoals mannen niet zomaar make-up specialist willen worden. Ik zie het nut er ook niet van in om veel vrouwen op de IT vloer te krijgen. IT vrouwen zijn over het algemeen net zo autistisch als IT mannen dus gezelliger zal het er op de werkvloer niet van worden (mochten ze dat verwachtten of hopen d.m.v. deze reclame.)

Het initiatief is wel goed. Ik kan met weinig collega's bespreken over wat ik dagelijks meemaak op de werkvloer. Ik word niet serieus genomen, mijn mails worden niet gelezen, vragen niet beantwoord. Ik probeer mezelf niet wijs te maken dat het door mijn geslacht komt, maar ik weet het wel bijna zeker.

Ik moet 2x harder werken dan een doorsnee man in de IT. Zelfs op conferenties (die ik overigens mijd als de pest, aangezien menig IT man dit ziet als een kans een vrouw tegen te komen ipv kennis over het vak te verbreden) word ik vreemd aangekeken en is de rolverdeling duidelijk.

Het is erg jammer dat het zo gaat, maar ik durf te wedden dat mannen hetzelfde probleem ondervinden in 'vrouwenberoepen'. Een vriend van mij werkt op een kinderdagverblijf. Elke keer als er iets in het nieuws is over pedofilie, moet hij weer opnieuw beginnen de band met de ouders van de kinderen te herstellen en moet hij keer op keer bewijzen dat hij er niet 'zo 1' is.

Het is een leuk idee, maar het heeft weinig toegevoegde waarde. Misschien is het verstandiger je marketinggeweren in de richting van de al werkende IT vrouwen in de business te steken.

@Robine, niet alle mannen / vrouwen zijn sexistisch !
Er zijn ook mensen die het geen bal intereseerd wie bepaald werk doet, als het maar goed gebeurd.
Ik moet wel zeggen dat ik echt maar zeer zelden een vrouw tegen kom die los is op het gebied van embedded software, elektronika, of bv UNIX. wat dat betreft is de kennisverdeling niet anders als bij mannen het geval is.

Overigens vraag ik me wel af waarom het gebruikenlijk is dat de vrouwen thuis het eten moeten voorbereiden, terwijl vrijwel alle topkoks mannen zijn.

Ik heb niet gezegd dat álle mannen zo zijn en geef ik toe dat wat nuance best op z'n plaats is. Toch is het over het algemeen wel zo dat veel vrouwen IT een saai vak vinden en dat het niet veel gespreksstof levert op bijvoorbeeld een eerste date. Dan is het strikken van een vrouw uit de IT toch makkelijker.

Let op: ik hou ook niet van generalisering, dus ik bedoel ook niet álle mannen of álle vrouwen. Het is slechts wat ik meemaak in de IT. Maar toch zou ik de IT never willen opgeven voor een plek achter het aanrecht of een parttime baantje in een kindercrèche.

Veel top make-up artiesten en kledingontwerpers zijn mannen, dat komt denk ik gewoon omdat men inderdaad het werk gedaan wil hebben, ongeacht geslacht.

Tja Robine, voor mij is ICT echt derde keus.
Men denkt dat ik er erg goed in ben, maar ik doe niets meer dan de juiste manuals lezen en dan kom je een heel eind. andere lui kunnen dat kenlijk niet.
Ik ben heel erg teleurgesteld in de ICT, het algemene kennis nivea is gewoon diep triest. zodra je een vraag stelt die buiten MicroSoft of standaard libraries valt dan loop je direct tegen een muur op.
Gelukkig heb ik nog een eigen bedrijf waar ik wel af en toe een leuke uitdaging in tegen kom.

Jammer, maar ICT is toch ook wel wat anders dan IT. Ligt het kennis niveau niet gewoon aan bij welk bedrijf je werkt/hebt gewerkt?

Het kennisniveau hier is zeer hoog, ook zeker buiten Microsoft. Mijn collega's geven ook trainingen over Linux etc. Microsoft word hier door sommigen zelfs gehaat! Maar zoals ik zei, het ligt aan het bedrijf waarschijnlijk.

Gelukkig heb je een eigen bedrijf waar je wel lekker je ding kan doen :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-02T16:06:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.