Europese softwareindustrie groeit in recessie

Ondanks de recessie is de Europese softwareindustrie in 2009 met 8,4 procent gegroeid. Waar de Europese softwarebedrijven in 2008 nog een gezamenlijke omzet realiseerden van 25 miljard euro, steeg de omzet in 2009 naar 27,1 miljard euro. Dat blijkt uit de nieuwe Truffle 100, het overzicht van de honderd grootste Europese softwarefirma's. In deze lijst, die de Franse investeringsmaatschappij Truffle Capital samenstelt, staan vier Nederlandse firma’s: Unit4, Exact, Afas en – met een Frans tintje – Gemalto.

De top drie, alle met een omzet boven de één miljard euro, is in vergelijking met vorig jaar onveranderd gebleven. SAP ligt met een omzet van ruim tien miljard euro een straatlengte voor op de rest. Op de plaatsen twee en drie staan respectievelijk het Britse Sage (1,6 miljard) en het Franse Dassault Systems (1,2 miljard).

Er staan vier Nederlandse bedrijven in de top honderd. Drie ervan stonden er vorig jaar ook in: Unit4 (gezakt van de 6de naar de 11de plek), Exact (stationair op 12) en Afas (gestegen van plek 84 naar 79). Nieuwkomer op plaats 61 is Gemalto, een leverancier van smartcardtechnologie. Dat is eigenlijk een Frans bedrijf, maar het hoofdkantoor staat in Amsterdam. Gemalto heeft de afgelopen jaren de ene na de andere overname aan elkaar geregen. Van de omzet van 1,6 miljard euro in 2009 komt 64,4 miljoen euro van softwareactiviteiten.

Ondersteuning

Bernard-Louis Roques, directeur en mede-oprichter van Truffle Capital, constateert dat de Europese softwareindustrie na een moeilijker 2008 waarin de omzetgroei haast tot stilstand kwam, in 2009 een indrukwekkend herstel laat zien. Hij wijst behalve de omzetgroei van 8,4 procent(omzet: 27,1 miljard euro) op de winstgevendheid (3,7 miljard euro) en het hoge niveau van de investeringen (3,8 miljard euro). Roques vindt dat Europese overheden te weinig oog hebben voor de kracht en het belang van Europese softwarebedrijven. Hij roept hen op deze industrietak beter te ondersteunen met extra stimulerende (belasting)maatregelen. Zeker nu er de komede jaren veel wordt verwacht van cloud computing en 'software as a service'. Meer R&D levert meer banen op, luidt zijn standpunt.

Duitsland aan kop

Het landenoverzicht wordt aangevoerd door Duitsland met grootmachten als SAP en Software AG (nummer vier in de top 100). Duitsland is met twaalf top honderd noteringen goed voor 12,8 miljard euro omzet, bijna de helft (47,6 procent) van de totale omzet. Op ruime afstand volgen Groot-Brittannië (26 firma's) en Frankrijk (22 firma's). Beide landen hebben weliswaar meer noteringen dan Duitsland, maar qua totale omzet van respectievelijk zes en drie miljard euro liggen ze mijlenver achter Duitsland.

Nederland staat knap derde met een omzet van 811 miljoen euro, goed voor 3 procent van de totale omzet van Europese softwarebedrijven. Volgens Truffle Capital werken er in de Europese softwareindustrie zo'n 54.000 mensen. Ondanks de recessie is het aantal werknemers de afgelopen vijf jaar stijgende. In 2005 werkten er bij Europese softwarebedrijven nog ‘slechts' 37.000 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-29T11:41:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.