'ICT-sector lijkt crisis te boven'

E&Y: middelgroot bedrijf zorgt voor toenemende vraag naar ict'ers

groei cijfers vergrootglas grafiek

Zowel kleine als grote organisaties in het bedrijfleven en bij de overheid investeren weer in ict. De investeringen in software, hardware en ict-dienstverlening nemen weer toe. De bestedingen zijn inmiddels terug op het niveau van 2008. Dat meldt adviesbureau Ernst & Young in zijn nieuwste ICT Barometer. De onderzoekers spraken zeshonderd directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en de publieke sector.

38 procent van de ondervraagden verwacht dat het ict-budget in 2011 groeit. Toch verwacht nog 19 procent een daling van het budget. De rest voorziet dat de bestedingen aan informatie- en communicatietechnologie in 2011 grofweg gelijkblijft aan die in 2010.

'Als de trend doorzet, zitten we in januari 2011 weer op het hoogtijniveau van 2004-2007', voorspelt onderzoeker Casper Kruijt van Ernst & Young. Volgens hem is de verbeterde trend al zichtbaar vanaf eind 2009.

Middelgrote ondernemingen

Sinds september 2010 trekt volgens Kruijt de vraag naar externe ict'ers weer aan. Dat gebeurt met name in de handel- en industriesectoren en bij bedrijven met tussen de twintig en honderd medewerkers. Ook bij de overheid ziet de onderzoeker de vraag naar ict'ers aantrekken. 'Ondanks of misschien juist dankzij aangekondigde bezuinigingen zien we zelfs in de overheidssector de vraag naar externe ict'ers toenemen', aldus Kruijt.

De vraag naar interne ict'ers is terug op het niveau van 2008, maar toont weinig beweging, behalve bij bedrijven met tussen de twintig en honderd medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Of ik ben blind - Of zij zijn blind!

Maar één ding is zeker; iemand zit hier de ander volledig voor de gek te houden, en dat is waarschijnlijk gewoon om geld, gewin eigen belang.

Als het slecht gaat, zit de Media er boven op, en versterkt het hele verhaal nog een beetje.
Als het goed gaat, is de Media de voorloper, en fantaseert nog een extra beetje.

Waarom nou niet gewoon de waarheid vertellen - en baseer een verhaal op feiten?
Waarom nou zo'n goedkoop kunstje laten zien van Ernst&Young met de kans weer eens op je bek te gaan, en steeds meer ongeloofwaardiger worden?

Ik snap jullie niet hoor, jullie heten toch niet S.D.U. Uitgevers?

De wens is de vader van de gedachte, lijkt me.

Ik geloof dit verhaal wel. Met tarieven tussen 40 en 60 Euro voor senior ICT-ers is inhuur aanzienlijk goedkoper geworden dan het in vaste dienst nemen van mensen. De kostprijs per uur van een vaste medewerker is hoger dan het inhuurtarief.
In 2011 zullen vele ICT-ers de overstap maken naar de schoonmaak- en tuinierbranche, waar de tarieven veel beter zijn. Dat leidt weer tot krapte in de markt waarna de tarieven v.a. 2013 weer een beetje gaan aantrekken.

Vergeet het maar! Men is zo onderhand uit de kosten, door saneringen enzo. ICT investeringen zijn het hele jaar al uitgesteld, de verwachting is dat volgend jaar de noodzakelijke investeringen wel gedaan worden. Maar we zijn er nog lang niet

40-60 euro voor een senior? Mijn ervaring is toch dat de tarieven rond de 90-110 euro p/u liggen.

Goed artikel. Is de ICT sector of de omzet nu de crisis te boven? Vraag ook eens hoeveel ICT dienstverleners kampen met zware kredieten die zij noodgedwongen hebben afgesloten toen de omzet uit bleef. Die zijn niet vandaag of morgen afgelost...denk ook eens aan recent omgevallen ondernemingen...

"volgens Kruijt " trekt het aan, leuk, volgens mij: niet.
het is nu 1-1

 jurist, 30-11-2010 15:34
Wat je hierdoor in ieder geval weet is dat ICT bedrijven die het nu nog steeds niet goed doen flink de sigaar zijn. En eigenlijk is dat ook prima. Net als in 2001 wordt het kaf van het koren gescheiden. Ik denk dat er ook nog wel wat toko's zullen omvallen, wellicht ook grotere.

Ik zie nu dat met name de kleinere en middelgrote ICT-bedrijven het winnen van de grotere op basis van creativiteit, betere tarieven, innovatie, minder overhead en meer persoonlijkheid. En ook dat is prima!

Ook bij de medewerkers zie je zorgvuldigere keuze's nadat er een aantal grotere bedrijven is geweest die zeer onfatsoenlijk hebben gehandeld. Ook dat is prima!

Ik ben het compleet eens met rob waar het gaat over kaf&koren, winnen van de groten en onmenselijk behandelen van personeel.
Wij zien een serieuze opleving van de orders en projecten die uit de ijskast komen doordat inderdaad investeringen weer uitgevoerd worden.
2010 loopt voor ons goed af en ik zie 2011 met vol vertrouwen tegemoet... mede omdàt er weer een hoop cowboys uitgebonjourd zijn en klanten het beu zijn om als 'targets' behandeld te worden en op zoek gaan naar een meer menselijke benadering :-)

@iemand: ok, we spelen het spelletje maar mee: waarom eindigen met de woorden 'jullie heten toch niet SDU uitgevers'?
Ik zie, vooralsnog, geen enkel verband...

@Jayson:

SDU = Automatiserings Gids (Kopie+Rodel IT-nieuwsblad)
VNU = Computable (IT-nieuwsblad)

Het verband ligt hem in het gevoerde nieuw-vergaren-beleid van de Moedermaatschappij, got it?!

@Jayson:
Daarnaast is - technisch gezien - de Computable.nl website; 1)sneller, 2)overzichtelijker, 3)en beter laadbaar, 4)en minder geheugen absorberend(minder Flash, minder Java/Java-script, dan de Website van de Automatiseringsgids.nl

Aan onze Firewall Error-log te zien al, crash (overall the internal site) Automatiseringsgids.nl zo'n 74% vaker dan Computable.nl - en dat zegt toch wat!

Daarnaast kan de Computable.nl website, per client met hetzelfde geheugen, moeiteloos 10x opgestart worden, en die van Automatiseringsgids.nl haalt de 5 sessies per Client-PC niet eens, gezien het gebruik van hetzelfde geheugen.

"Daarnaast kan de Computable.nl website, per client met hetzelfde geheugen, moeiteloos 10x opgestart worden... gezien het gebruik van hetzelfde geheugen."

Geeft wel aan dat er weinig inhoud en diepgang in zit in de artikelen van deze website, dat het allemaal nog wel in je geheugen past :-P

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-30T10:20:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.