Fujitsu-beer vertoont menselijke trekjes

Fujitsu heeft een robotbeer ontworpen die menselijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren kan maken. Volgens de automatiseerder kan deze sociale robot het leven van zieke kinderen en hulpbeoefende ouderen veraangenamen. Ook zou de beer via netwerkgebaseerde diensten een rol kunnen spelen in de zorgverlening. De beer past bij de mensgerichte robotica waarmee Fujitsu al een aantal jaren experimenteert.

Het Fujitsu Laboratorium presenteerde de RobotBear op Visit 2010, het ict-congres dat de automatiseerder in München hield. De beer reageert op non-verbale communicatie en fysiek contact. Het kan zijn oren bewegen, mond en ogen open en dicht doen, hoofd schudden, scheef houden en knikken en zijn poten bewegen. Volgens de automatiseerder vindt dit plaats op een levensechte manier, zodat kinderen en volwassenen zich aangesproken voelen en er meer vertrouwd mee raken dan een machine-achtige robot. Een 'donzige therapeutische assistent', noemt het bedrijf de RobotBear.

De knuffelbeer is uitgerust met een miniatuurcamera in zijn neus, ingebouwde motortjes, aanraak- en gripsensoren, een interne tiltsensor (sensor om kantelingen mee te registreren) en een ingebouwde microfoon met luidspreker. De beer is geprogrammeerd met zo'n driehonderd verschillende gezichtsuitdrukkingen, gebaren en bewegingen en reageert op menselijk oogcontact en fysiek contact. Als iemand bijvoorbeeld blij of verdrietig kijkt, reageert de beer door te lachen, vragend te kijken of zijn ogen neer te slaan.

Sociale robotica

Fujitsu onderzoekt nog de zakelijke mogelijkheden voor de beerrobot. Het bedrijf denkt dat het mogelijk is het speelgoed in te zetten bij de zorgverlening van zieke kinderen of hulpbeoefende ouderen. Niet alleen vormt de teddybeer een alternatief voor het gezelschap van huisdieren, het kan ook met behulp van netwerkconnectiviteit worden ingezet als een hulpmiddel om een patiënt in de gaten te houden. Geeft de beer bijvoorbeeld al enige tijd geen signalen meer door aan een meldkamer in een zorginstelling dan kan een verpleegkundige kijken of er iets aan de hand is met een patiënt. De ict-dienstverlener denkt dat dit interactieve concept van sociale robotica ook toepasbaar is bij scholen en kinderopvang.

Satoru Hayashi, topman Fujitsu Technology Solutions, verwacht veel van dit soort 'human centric computing' en mensvriendelijke terminals. Daar waar tot 1990 de ict sterk gericht was op de hardware zelf ('computer centric') en daarna twee decennia op het netwerk ('network centric') stelt hij dat het tijdperk van mensgerichte automatisering is aangebroken. 'Ict zal meer en meer worden ingezet bij het oplossen van complexe sociale vraagstukken.'

RobotBear op VISIT2010

Fujitsu RobotBear

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk artikel. Ontwikkelingen met sociale robots zijn de laatste tijd in het nieuws. Voor een overzicht van sociale robots en zorgrobots is www.robots.nu een mooie informatieve site.

Zeker een leuk artikel maar bij 'leven van zieke kinderen en hulpbehoevende ouderen veraangenamen' denk ik dat het fijn zou zijn als we zelf weer eens wat meer menselijke trekjes gaan vertonen.

@Gertjan: Precies!
Ik vind deze beer een leuk stukje ict-technologie.
Echter is het jammer dat het ingezet kan gaan worden op plaatsen waar intermenselijke contacten (en een luisterend oor en een warm hart) meer kunnen genezen dan "een bosje chips in pluche verpakking".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-02T14:49:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.