Meer overnames en fusies verwacht in 2011

Investering dollar groei

Ernst & Young schat dat de top-10 van wereldwijde technologiebedrijven eind juni 2010 ongeveer in totaal 290 miljard dollar in hun oorlogskassen hebben zitten.

In 2011 neemt het aantal overnames en fusies in de it-sector toe. Zowel in Europa als in Noord-Amerika zullen grote bedrijven met name niche-softwarebedrijven kopen, verwachten analisten. Nu de economie uit een dal begint te klimmen neemt de omzet van grote technologiebedrijven weer toe. Daardoor hebben ze meer geld in de oorlogskas. Met het overnemen van bedrijven willen de leveranciers eindgebruikers meer diensten kunnen aanbieden.

Grote technologiebedrijven zoals IBM en Oracle kopen veel softwarebedrijven die actief zijn in nichemarkten op, zo meldt persbureau Reuters. Deze grote bedrijven gaan hun goed gevulde oorlogskas ook in 2011 gebruiken om technologie van andere bedrijven op te kopen. Zo hopen ze met een breder portfolio hun klanten te bedienen. Deze klanten gaan, met het oog op hun krimpende ict-budgetten, vaak lange termijncontracten aan waarin ze meer diensten afnemen. Dat levert voor leveranciers hogere marges op.

Ernst & Young schat dat de top-10 van wereldwijde technologiebedrijven eind juni 2010 ongeveer in totaal 290 miljard dollar in hun oorlogskassen hadden zitten. Oracle bijvoorbeeld beschikte eind november over een oorlogskas van 10,4 miljard dollar. Het bedrijf heeft de laatste zes jaar voor 42 miljard dollar aan overnames gepleegd.

Deze grote bedrijven hebben geleerd van de dotcomcrisis in 2000 en tijdens de huidige crisis zoveel mogelijk op kosten bespaard. Hierdoor hebben ze een financieel sterke positie kunnen behouden. Dat duidt er volgens Ernst & Young op dat er in 2011 nog meer gaat gebeuren op overnamegebied. Kleine bedrijven zijn ook bereid om overgenomen te worden, omdat ze verder willen groeien maar daar niet vaak het kapitaal voor hebben.

Europa

In de Europese it-sector worden in 2011 ook meer overnames verwacht, maar deze regio is nog niet helemaal uit de recessie. In 2010 is er bij elkaar voor 19,9 miljard dollar aan overnames gepleegd. Dat is 7,5 procent meer dan in 2009, maar minder dan in 2007 (54,7 miljard dollar aan acquisities), volgens datagegevens van Thomson Reuters. Naar verwachting zullen grote Europese it-bedrijven zoals SAP, Sage en Autonomy aankopen doen om hun dienstenaanbod en aanwezigheid op verticale markten, zoals financiële dienstverlening, uit te breiden. Zo heeft het Britse softwarebedrijf Autonomy 780 miljoen dollar opgehaald waarmee het mogelijk een Amerikaanse bedrijf kan overnemen.

Saas en PLM

Grote technologiebedrijven hebben ook interesse om meer bedrijven over te nemen die software verhuren in plaats van verkopen.  Deze bedrijven bieden software as a service (saas) en zijn verzekerd van een vaste en terugkerende omzet. Bedrijven hebben door de recessie de aankoop van nieuwe  prijzige softwarepakketten uitgesteld. Maar ze huren wel software waarbij ze bijvoorbeeld maandelijks voor betalen 

Grote it-leveranciers hebben verder interesse in softwarebedrijven specialistische hebben, zoals product life cycle managemt software (plm). In deze markt vinden overnames plaats. Zo kocht de het Zweedse bedrijf Hexagon het Amerikaanse Intergraph. Andere plm-leveranciers die door grote it-bedirjven overgenomen zouden kunnen worden zijn Aveva en Dassault Systems. Een andere softwarebedrijf die mogelijk overgenomen kan worden is document management leverancier Kofax.

Noord-Amerika

De echte grote overnames vinden plaats in Noord-Amerika. Zo kocht IBM de marketingsoftware van Unica. HP versloeg Dell in de overnamestrijd rond dataopslagspecialist 3Par. Analisten zeggen verder dat grote it-leveranciers hun slag willen slaan op het gebied van business intelligence (bi), e-commerce en web diagnostics. Mogelijke overnamekandidaten zijn Open Text, CommVault, MicroStrategy en RightNow.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-23T11:25:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.