Sluitend Scryption zoekt softwarekenners

Museum Scryption heeft bananendozen vol software en handleidingen en zoekt deskundigen die kunnen bepalen wat de moeite waard is om te bewaren. Het Tilburgse museum voor schriftelijke communicatie en sociale media heeft vanwege een subsidiestop de deuren moeten sluiten. De inventaris gaat naar een opslag, maar het Scryption wil uit kostenoogpunt de depotruimte zoveel mogelijk beperken.

Na 22 jaar is het einde verhaal voor het Scryption. De gemeente Tilburg besloot de subsidie van 208.000 euro stop te zetten, waardoor het museum te weinig geld heeft om open te kunnen blijven. De twaalf medewerkers komen op straat te staan. 'Die komen in de WW. Zou dat voor de gemeente niet net zo duur zijn als die twee ton subsidie'?, vraagt directeur Jolande Otten zich af.

Het Scryption bezit een waardevolle collectie over de geschiedenis van het schrift in Nederland. De verzameling vertelt het verhaal van de communicatie vanaf het eerste begin van het moderne schrift tot aan de computer nu. Het museum ontving jaarlijks zo'n twintigduizend bezoekers,onder wie veel scholieren. Ondanks vele steunbetuigingen was de gemeente (lees Groen Links-wethouder van cultuur Marjo Frenk) niet te vermurwen de beslissing terug te draaien.

Holborn en Codal

Otten en haar medewerkers hebben zes weken de tijd om het museum te ontruimen en de spullen naar een opslag te brengen. Daaronder bevinden zich tal van computers en tekstverwerkers, waaronder een Holborn, een Nederlandse Apple-achtige computer uit het begin van de jaren 1980. Het Scryption had ook een Codal in bruikleen, een oude computer van de Postcheque & Girodienst. Otten: 'Die is te groot om in de opslag te zetten, maar gelukkig neemt ING het apparaat terug.'

Het museum beschikt ook nog over dozen vol software (voor tekstverwerking, boekhouding e.d.) en handleidingen. Otten zou hierbij het liefst een selectie willen maken van spullen die de moeite van het bewaren waard zijn. Hoe minder spullen naar de opslag hoeven des te minder geld het kost, zegt ze. Probleem is dat zij en haar medewerkers geen tijd hebben om dit een museaal zorgvuldige manier uit te zoeken. 'We missen de tijd en de deskundigheid om snel te bepalen of bijvoorbeeld een specifieke softwarehandleiding bijzonder is of dat die nog in ruime mate voorhanden is. Mochten er mensen zijn die ons op korte termijn kunnen helpen met zo'n selectie, graag.'

Npuntnul

Het Scryption gaat in afgeslankte vorm door als organisatie Npuntnul. 'Dat is om de lopende activiteiten netjes te kunnen afbouwen. Ook proberen we zo de kennis over schriftelijke communicatie voor een deel te behouden. Verder onderzoekt Npuntnul of er mogelijkheden om in samenwerking met jongeren of festivals tijdelijke activiteiten te organiseren, zoals lezingen, debatten, tentoonstellingen of media-installaties.' Op langere termijn wordt bekeken wat er met de opgeslagen collectie moet gebeuren en of een doorstart van het museum eventueel mogelijk is.

In het weekeinde van 12 en 13 februari organiseert het Scryption nog verkoopdagen met spullen uit het museum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

WW wordt betaald uit werknemersverzekeringen en uitgekeerd door UWV.
Dit i.t.t. Bijstand dat voornamelijk door Gemeentelijke Sociale dienst verzorgd wordt.

Als de werknemers uit een andere gemeente komen maakt het financieel voor de gemeete al helemaal niet meer uit. Op de korte termijn lijkt het erop dat de gemeente kan bezuinigen door subsidie stop te zetten en de werknemers te laten ontslaan.Als scholieren op steeds minder plaatsen terecht kunnen om cultuur op te snuiven, gaan ze vanzelf wel wat anders snuiven. Vervolgens komen ze dan in 't ziekenhuis terecht en/of gaan ze de criminaliteit in. Dat moeten wij belastingbetalers dan weer betalen. Ben je alsnog duurder uit.
VVD+CDA+PVV=alleen maar denken aan 't "recht" van de sterkste, en veel meer politieke inhoud hebben ze niet. Al ben ik wel voor strenger straffen (niet omdat dat zou helpen ze op 't rechte pad te krijgen, maar wel om de slachtoffers langer te ontzien). Voor de rest moet men toch eindelijk eens wat aandacht aan 't (leef)milieu besteden. Dus links stemmen! (Niet PvdA: die is niet echt links.)

Werkloosheid is trouwens op te lossen door mensen korter te laten werken en diegenen die dan nog overblijven, gewoon oproepen voor 'werkdienst'. Maar dat terzijde...

Best een mooie PC, die Holborn:
http://www.computermuseumgroningen.nl/holborn/holborn.html

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-10T11:41:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.