Uitslag

Computable Kerstpuzzel 2010: een breinbreker

De Computable Kerstpuzzel 2010 'Van A tot Z' leverde ruim achthonderd inzendingen op! Hoewel veel puzzelaars het een flinke kluif vonden, wist bijna iedereen de oplossing te kraken: 'Achter de it-cloud schijnt de zon'. Een voorbode wellicht voor een herstel van de ict-markt in 2011.

'Zoals elk jaar niet eenvoudig, wel leuk', schreef een puzzelaar. 'Bedankt voor het uitdagen van mijn hersens. Ik heb veel plezier beleeft aan het oplossen van de puzzel!', luidde een andere reactie. Of: 'Pittig puzzeltje! Algemene kennis, logica en Google bleken weer onmisbaar.' De kerstpuzzel bleek een ideale afleiding voor alle sneeuwperikelen, meldde een vierde. Het was een puzzel om 'even mee in de cloud te zijn', reageerde weer een ander gevat.

Maar niet alleen het denk- en zoekwerk nam veel tijd in beslag, zoals deze inzender mailde: 'Zoeken op de website kostte veel tijd, want ik werd regelmatig afgeleid door weer een artikel dat ik nog even terug wilde lezen.' Ook een andere puzzelaar bedankte de redactie: 'Het hele jaar is weer in vogelvlucht voorbij gekomen. Geweldig!'

Liefdesverdriet

En het oplossen van een kerstpuzzel verzet de zinnen eventjes als je last hebt van liefdesverdriet, bleek uit een reactie van een deelneemster. 'Vanaf de eerste dag met de puzzel bezig geweest en op het laatste nippertje toch de oplossing nog gevonden. Ik wil heel graag een pc winnen want mijn zus en ik doen samen met één pc. Dat is lastig want mijn vriend werkt in het buitenland en ik mis hem zo. Ik ben er gewoon ziek van.'

Zo'n kerstpuzzel blijkt trouwens nog verrassende informatie op te leveren. Computable publiceerde afgelopen oktober een interview met de directie van automatiseerder PQR uit De Meern. Aanleiding vormde het twintigjarig jubileum. Op de vraag waar toch die naam vandaan komt, antwoordde directeur Ronald Schaap dat die nergens voor staat. PQR is zoiets als ABC of XYZ. Oprichter Rolf van Gameren zou zijn inspiratie bij het alfabet hebben gezocht. Hierover ging in de puzzel vraag F ('ICT dienstverlener zonder betekenis'). Volgens lezer/puzzelaar Jeroen Venneman ligt dit toch anders. 'In 1990 werkte ik samen met Rolf van Gameren. Hij vertelde mij destijds dat PQR staat voor 'Productivity, Quality, Results'!

De oplossing

De Computable Kerstpuzzel 2010 'Van A tot Z' stond in het teken van het diffuse beeld dat het jaar 2010 liet zien voor de Nederlandse ict-sector. Optimisme over het herstel, maar toch ook nog een lastige markt voor veel bedrijven. De hype rond cloud computing biedt echter perspectief, vandaar de gekozen oplossing, als een variatie op een bekend hoopvol gezegde: Achter de it-cloud schijnt de zon. Menig puzzelaar bleek het hiermee eens te zijn: 'Een oplossing die de komende jaren ongetwijfeld actueel blijft!', aldus een van hen.

De 26 'vragen' in deze kerstfilippine gingen over opvallende gebeurtenissen, ontwikkelingen, personen, bedrijven en organisaties die in 2010 bij Computable op de website in het nieuws zijn geweest. Helaas sloop er bij vraag R ('Zelfs dit basissysteem werkt niet bij de politie') een foutje (het vakje met het tweede nummer 7 had nummer 8 moeten zijn; bij de websiteversie gecorrigeerd). Veel inzenders wezen hier op, maar kwamen er gelukkig toch uit.

Hierbij nogmaals de 26 omschrijvingen met daarachter het gezochte antwoord en een korte uitleg: 
 
A.
Bestekhandel met voorraadproblemen: Amefa (juni: Amefa, de 'Apeldoornse messenfabriek', kampt met een slecht werkend erp-systeem van IFS, geïnstalleerd door Atos Origin).

B. Ontspoord gevangenissysteem: Cajis (september: Het ministerie van Justitie staakt de bouw van Cajis, Capaciteit en Justiabelen InformatieSysteem. Strop: 12 miljoen euro).

C. Boxtelse kern met databunker: Lennisheuvel. (mei: Op een van de kernen, de Lennisheuvel, van de gemeente Boxtel, opent de Rabobank zijn nieuwe zwaar beveiligde twin-datacentrum).

D. Gevaarlijke worm door Nederlander ontleed: Stuxnet (november: Symantec suggereert dat de Stuxnet-malwareworm ontworpen is om het verrijkingsproces van uranium te saboteren. Dat blijkt uit een analyse van een anoniem gebleven Nederlandse beveiligingsexpert).

E. Belgisch alternatief voor kolenmijn: Cegeka (De Belgische automatiseerder wordt actiever op de Nederlandse markt. De bedrijfsnaam Cegeka is een samenstelling van de hoofdletters C, G en K die staan voor de eerste eigenaren: CSC, GIMV en Kempense Steenkolenmijnen).

F. Twintigjarige ict-dienstverlener zonder betekenis: PQR (oktober: De automatiseerder uit De Meern viert in 2010 zijn twintigjarig bestaan. De naam PQR zou geen betekenis hebben).

G. Zuivelconcern krijgt Japanse hulp: FrieslandCampina (juli: FrieslandCampina besteedt zijn werkplekbeheer en eerstelijnshelpdesk uit aan het Japanse Fujitsu).

H. Levensechte knuffel: Robotbear (december: Fujitsu presenteerde deze robotknuffel met menselijke trekjes op zijn congres Visit 2010 in München).

I. E-readerfabrikant start door: iRex (augustus: De Nederlandse failliete e-readerfabrikant iRex Technologies maakt een doorstart onder de naam IRX Innovations).

J. Hier werd de Verklaring van Amsterdam opgesteld: WCIT (mei: Op het World Congress on Information Technology, WCIT, eind mei in de Amsterdamse Rai werd een toekomstverklaring over ict opgesteld).

K. Chipbakker gaat hiermee in de beveiliging: McAfee (augustus: Chipfabrikant Intel koopt McAfee, leverancier van beveiligingssoftware).

L. Moesten veel IBM'ers afscheid van nemen: leaseauto (september: Zo'n duizend IBM'ers moeten vanwege een kostenbesparing hun leaseauto inleveren: een van de best gelezen Computable-artikelen van 2010).

M. Installateur gaat met deze boedel de ict-markt op: AAC Cosmos (juni: Met veel kabaal op de website van Computable gaat AAC Cosmos failliet: de technische dienstverlener Unica neemt verrassend de boedel over).

N. Dit bedrijf biedt ruimte voor inspiratie: Qurius (september: Onder leiding van de nieuwe bestuursvoorzitter Leen Zevenbergen waait er nieuwe marketingwind door het bedrijf. Voor klanten is er een ontvangstruimte, een Inspirience Center, ingericht).

O. CIO die wél wat aanmoediging kan gebruiken: Claudia de Andrade (oktober: De Andrade is chief information officer van Amsterdam en won een Computable Award voor cio van het jaar, ondanks de beroerd fuctionerende infomatiehuishouding van de hoofdstad).

P. Deze werkplekomgeving bestaat niet echt: desktopvirtualisatie (vdi, - virtual desktop infrastructure -, oftewel desktopvirtualisatie is niet meer weg te denken op de ict-markt).

Q. Raamwerk waarin ontwikkelaars elkaar wegduwen: Scrum (aan populariteit winnende Agile ontwikkelmethode waarbij in periodes van twee tot drie weken een werkend product wordt opgeleverd).

R. Zelfs dit basissysteem werkt niet bij de politie: Basisvoorziening Handhaving (november: Ook dit centrale infomatiesysteem BVH van de politie blijkt aan alle kanten te rammelen).

S. Ictro is nu nog het ICT-bedrijf van ...: de Rechterlijke Organisatie (april: Ictro, ICT-bedrijf Rechterlijke Organisatie, gaat veranderen omdat het Openbaar Ministerie zich als eigenaar terugtrekt).

T. Adagium van Microsoft: Het nieuwe werken (Microsoft werpt zich op als de leverancier die oplossingen levert voor het werkplekonafhankelijk werken en beweert dit ook zelf toe te passen).

U. Bancaire it-divisie in de rouw: Fortis IT (mei: Tot groot ongenoegen van de Fortis-medewerkers wordt in het fusieproces met ABN Amro gekozen voor de oplossing van ABN Amro: uitbesteding).

V. Ruziezoekende bank: Insinger de Beaufort (februari: Bank Insinger de Beaufort stapt naar de rechter omdat Centric niet wil meewerken met de migratie naar een andere leverancier).

W. Deze grootaandeelhouder is onteigend: Gerard Willemse (januari: Rabobank Particpaties neemt met hulp van de Ondernemingskamer de macht over bij automatiseerder Inter Access ten koste van de oprichter en dan nog eigenaar Willemse).

X. Opvolger van IPv4: IPv6 (in de puzzel Ipvzes; onder andere Computable-columnist Peter van Eijk belicht regelmatig de ontwikkelingen rond dit nieuwste internetprotocol).

Y. Voetbalclub verliest van sponsor: AGOVV (oktober: De Apeldoornse voetbalclub AGOVV moet sponsor ECG betalen voor geleverde hardware, bepaalt de rechtbank in Zutphen).

Z. Deze SG-moeder is Duits: Aareon (november: Aareon AG uit Mainz koopt de woningbouwautomatiseerder SG Automatisering uit Emmen).

De verdeling van de prijzenpot

1e prijs: Shuttle XS 3510MA ION2-based nettop, t.w.v. 630 euro
Naam: M. Creuwels, Utrecht

2e prijs: iPad, incl. gratis Qwise Nebula Worqspace demo-account, t.w.v. 599 euro
Naam: K. Kettenis, Rhoon

3e prijs: Acer TravelMate TimelineX 8372T notebook, t.w.v. 599 euro
Naam: L. Post, Bunschoten

4e prijs: Samsung NF210 netbook, t.w.v. 349 euro
Naam: J. Haalboom, Ede

5e prijs: ScanSnap S1300 Deluxe printer, t.w.v. 329 euro
Naam: A. Schroer, Zuid-Scharwoude

6e prijs: Kingston V+100 SSD van 128 GB drive, t.w.v. 245 euro
Naam: Fam. de Heer, Bergschenhoek

7e prijs: IronKeys Personal S200 16 GB, t.w.v. 199 euro
Naam: M. van den Heuvel, Hilvarenbeek

8e prijs: Samsung CLP-325 printer, t.w.v. 179 euro
Naam: M. Pauwels, Lisserbroek

9e prijs: Mio Spirit 475 Live Limited Edtion navigatieysteem, t.w.v. 150 euro
Naam: R. Feenstra, Amstelveen

10e prijs: Jabra Wave headset, t.w.v. 60 euro
Naam: F. Stubbe, Hengelo

Extra prijs: Eric Smit: 'Nina. De onweerstaanbare opkomst van een power lady' (uitgeverij Prometheus), Drie exemplaren.
Namen: C. Kooij, Rhenen; J. Venneman, Oosterhesselen; G. van der Louw, Amsterdam

Gefeiliciteerd! De prijzen worden zo snel mogelijk opgestuurd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer dat je alleen het zinnetje als oplossing hoefde te halen, dan kon je onopgeloste vragen toch (goed) gokken, die ene letter.

Er zouden minder oplossingen zijn binnengekomen als alle oplossingen volledig moesten worden ingestuurd, en dan was mijn kans op prijs groter geweest. Daar kwam ik pas achter toen ik de gehele puzzel had opgelost. Veel werk voor niets gedaan dus.

Jammer dus, maar een idee voor komend jaar? Of al voor een paaspuzzel?

Dag teleurgesteld,
je kunt alleen teleurgesteld raken als je verwachtingen te hoog zijn. Deze puzzel is bedoeld om mee te doen en niet om te winnen. Als je alleen meedoet om te winnen moet je wat anders verzinnen....
Gewoon een leuke puzzel. En oh ja, je kunt er nog leuke dingen mee winnen ook. Teleurgesteld omdat er meer meedingen naar een prijs? Kijk eens in de spiegel.
Computable, gewoon doorgaan met dit soort leuke puzzels.

@Ego

In deze hedendaagse maatschappij gaat het om efficiency en 'afgerekend worden op resultaten'.

Ik heb weinig zin om zoveel tijd in een puzzel te stoppen als dar niet enige winst tegenover staat. In dit geval: als de kans minimaal is.

Dan kan ik in dezelfde tijd meer verdienen.

Jammer dat het tegenwoordig zo is, we moeten er maar gewoon aan meedoen.

Dus doe ik aan puzzels mee om er redelijkerwijs beter van te worden, niet om het tijdverdrijf.

T I M E = M O N E Y

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-11T10:01:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.