Eindhoven behoort tot slimste regio's door ICT

De vestiging van ict-bedrijven maakt Eindhoven en omgeving tot een van de slimste regio's ter wereld. Dat stelt Intelligent Community Forum (ICF), een denktank van internationale wetenschappers die zich bezighoudt met economische en sociale vraagstukken. Volgens de jury spelen ict-projecten en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheid en opleidingen een belangrijke rol in de benoeming van de regio Eindhoven, Veldhoven en Helmond tot een van de slimste gebieden ter wereld.

Andere regio's die worden genoemd zijn onder meer de Amerikaanse regio's Chattanooga (Tennessee), Dublin (Ohio) en Riverside (Californië), de Chinese stad Shanghai en de Indiase stad Jaipur.

Eindhoven en Veldhoven zijn vestigingsplaatsen van technologiebedrijven als Philips, chipmachinefabrikant ASML en chipleverancier NXP. Ook dragen de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de High Tech Campus Eindhoven, een gebied waar negentig technische bedrijven en ruim 8000 onderzoekers gevestigd zijn, bij aan de benoeming. De jury roemt het gebied, omdat het zich heeft weten te ontwikkelen van het industriële hart tot het ict-hart van Nederland.

In de rapportage wordt Brainport aangehaald. Die organisatie voor samenwerking en ondersteuning van de technologie-sector draagt volgens ICF voor een belangrijk deel bij aan de ontwikkeling van het gebied.

'Amsterdam bijna voorbijgestreefd'

Daarnaast wordt een aantal projecten genoemd. Zoals een breedbandproject in de plaats Nuenen, de ontwikkeling van een systeem voor ict-beheer dat gericht is op scholen (Skool) en automatisering van zorg op afstand (Viedome). Bovendien wordt Technific genoemd, een project dat jongeren moet interesseren voor een baan in de technische sector.

Eindhoven stond in 2010 en 2009 ook in de lijst. Burgermeester Rob van Gijzel zei in 2009 bij de opening van een nieuw dienstcentrum van de Indiase ict-dienstverlener Tata: 'Eindhoven wil in de komende decennia tot de top drie behoren van locaties in Europa die draaien op technologie en innovatie. Zuid-Oost Nederland is goed voor 50 procent van de r&d-uitgaven in ons land.

Hij wees er op dat Brainport Eindhoven verantwoordelijk zou zijn voor 11,4 procent van het bruto nationaal product en Amsterdam (12,1 procent van BNP) al bijna heeft ingehaald als grootste economie van Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Vind u het ook niet een beetje dom om een foto van de Universiteit te plaatsen met als ondertitel dat dit de Hightech Campus is? Voor de wat minder slimme Hollanders: De Hightech Campus is van Philips en ligt ten zuiden van de stad aan de A76

De A67 zal je bedoelen.

A67, E34

maar ook N2, A2 E3 Nou zal wel duidelijk zijn dat degene die die namen vaststellen niet uit Eindhoven komen

De High Tech Campus is niet (meer) van Philips. De campus is verkocht aan een vastgoedbedrijf.
Verder lijkt de foto die bij het artikel komt ook erg gedateerd. Ik kan de toren op Fellenoord niet herkennen. Afijn, strekking van het artikel is positief!

Tja, ze zijn bij computable niet zo slim als in de regio Eindhoven dat ze dat allemaal niet weten ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-20T14:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.