IBM kijkt terug op honderd jaar technologie

IBM heeft 2011 uitgekozen als jaar om aan zelfreflectie te doen. Het concern kijkt terug op honderd jaar technologie en de mijlpalen die het in een eeuw tijd heeft bereikt. Op de speciale website www.ibm100.com staan verhalen en filmpjes over innovaties als het mainframe, de barcode en Sage, het eerste defensienetwerk. Gedurende het jaar wordt de site steeds aangevuld met nieuw materiaal.

IBM zet de website ibm100.com in als martketinginstrument om te laten zien hoe het is uitgegroeid van een kleine fabrikant van klokken, weegschalen en calculatoren tot een wereldwijd operend ict-bedrijf met 400.000 werknemers. Volgens Big Blue moet elk bedrijf op een zeker moment stilstaan bij de vraag wat het heeft bijgedragen aan de vooruitgang. Het bedrijf wil op zijn site een overzicht bieden van honderd historische momenten: de 'Icons of Progress'.

Wortels

De oorsprong van IBM gaat overigens verder terug dan honderd jaar, namelijk naar 1890. Het Amerikaanse census-bureau wil dat jaar een volkstelling houden, maar ziet zich geconfronteerd met een hausse aan immigranten. Traditionele telmethoden schieten hiervoor tekort. Het uitschrijven van een wedstrijd biedt uitkomst. Winnaar wordt een eigen medewerker: de statisticus Herman Hollerith, een Duitse immigrant die een tabuleermachine met gegevensinvoer via ponskaarten ontwerpt. Het blijkt een succes waarna Hollerith het bedrijf Tabulating Machine Company opricht.

In 1911 fuseert de Tabulating Machine Company met twee andere fabrikanten van bedrijfsmachines: Computing Scale Co. of America en International Time Recording. Onder de nieuwe naam Computing-Tabulating-Recording Co. (C-T-R) maakt het bedrijf de meest uiteenlopende apparaten: van vlees- en kaassnijmachines tot aan calculatoren. De vaart komt er pas goed in wanneer in 1914 de van NCR afkomstige Thomas Watson wordt binnengehaald. Onder zijn leiding richt C-T-R zich volledig op de markt van grote rekenmachines (waar in de jaren dertig typemachines bijkomen) en begint het ook op andere continenten te opereren. Om de internationale aanwezigheid kracht bij te zetten verandert het bedrijf in 1924 zijn naam in International Business Machines Corporation, oftewel IBM.

System 360

IBM zet de eerste schreden op het pad van de automatisering in de jaren veertig en vijftig met gedenkwaardige rekenaars als de Mark 1 (met elektromechanische schakelaars, 1944), IBM 701 (met vacuümbuizen, 1952) en IBM 1401 (met transistors, 1959). Het bedrijf groeit daarna uit tot de belangrijkste computerleverancier, te beginnen met de in 1964 uitgekomen mainframe-lijn System 360.

IBM Centennial Film: A century of achievements that have changed the world

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-31T11:39:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.