De Graafschap trekt rode kaart voor Centric

Sponsorkenner Van den Wall Bake: 'Hou betrokkenheid zakelijk'

Voetbalclub De Graafschap heeft automatiseerder Centric gevraagd aan het eind van het seizoen te stoppen als sponsor. De inmenging van eigenaar Gerard Sanderink in voetbaltechnische zaken is de betaald voetbalorganisatie uit Doetinchem teveel geworden. Sanderink bemoeide zich een paar jaar terug ook al met de sportieve gang van zaken bij de club en vertrok daarna voor een tijdje als sponsor.

De Graafschap en Centric sloten in augustus vorig jaar een hoofdsponsorcontract voor het seizoen 2010/2011. Daarbij spraken beide partijen de intentie af om daarna voor een langere periode door te gaan. Naar verluidt staat de automatiseerder voor een bedrag van ongeveer 500.000 euro garant.

De Gelderlander meldde begin februari dat Sanderink dreigde te stoppen als shirtsponsor van De Graafschap. Hij vond dat de Doetinchemse eredivisionist onprofessioneel handelt, onder meer omdat het contract van trainer Darije Kalezic nog steeds niet was verlengd. Dat zou een goede teampresentatie in de weg staan. Ook het aantrekken van Youssouf Hersi stond hem niet aan. Verder zou de topman van Centric gebrouilleerd zijn met technisch directeur Leen Looyen.

Kritiek

Deze kritiek is de directie van de voetbalclub in het verkeerde keelgat geschoten. Per brief heeft zij Sanderink gevraagd aan het eind van het seizoen af te zien van verdere sponsoring. Een woordvoerder bevestigt dat De Graafschap niet meer verder wil met Centric maar zegt dat de club geen publieke mededelingen wil doen. Hij gaat er vanuit dat Centric de rest van het seizoen wel als sponsornaam op de shirts blijft staan. Centric was nog niet bereikbaar voor commentaar.

De persvoorlichter van De Graafschap wijst op vergelijkbaar gedrag van Sanderink een aantal jaren terug. In de jaren rond 2000 was de automatiseerder al eens eerder voor 1,2 miljoen gulden hoofdsponsor van de club. In 2001 verkeerde de club in degradatienood, waarna voetballiefhebber Sanderink in het weekblad Voetbal International kritiek uitte op het uitblijven van versterkingen. Ook noemde hij een aantal voetballers te dik, te oud, te slecht, te vaak ziek en te lui. Hij eiste dat De Graafschap kwaliteit leverde en voor resultaten knokte, eigenschappen die volgens hem wél van toepassing waren op zijn bedrijf. Nadat De Graafschap degradeerde, koos Sanderink een tijdje voor een sponsorcontract met FC Groningen.

Persoonlijk

Adviseur Frank van den Wall Bake, een van de grondleggers van de sportsponsoring in Nederland, constateert dat Sanderink een sponsor is die een meer dan normale betrokkenheid toont. 'Zolang dat op zakelijke gronden is gebaseerd, hoeft dat geen probleem te zijn. Een sponsor kan bijvoorbeeld meedenken over marketing, publiciteit of financiën. Maar een sponsor moet zich nooit inhoudelijk bemoeien met het sportief-technisch beleid, zoals in het geval van De Graafschap wel is gebeurd.'

Van den Wall Bake vraagt zich verder af wat Centric en zusterbedrijf Oranjewoud, dat ook actief is met sportsponsoring, beogen met hun sponsoractiviteiten. 'Het zijn beide bedrijven die actief zijn op de zakelijke markt en zich niet richten op consumenten. Waarom zou je dan bijvoorbeeld shirtsponsor van een voetbalclub willen worden? Bereik je dan wel je doelgroep? Waarschijnlijk spelen andere motieven een rol, zoals een persoonlijk motief. Zoals bekend voelt Sanderink zich nauw verbonden met de Graafschap en de Achterhoek.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Een sterke zet, komt op mij erg krachtig over van de Graafschap. Zo zijn ze het gehobby van Sanderink een stap voor. Ga maar ergens anders hobbyen, tot ziens.

Buiten dat is het bij sponsoring altijd een vereiste je niet in te mengen met hetgeen dat je sponsort. Nooit.

Beetje onzinnige opmerking de heer Rancho

Vergeet niet dat 99% van de voetbalclubs bestaansrecht heeft door sponsors. Logisch dat zij zich met de gang van zaken willen bemoeien, het is immers hun geld.

Misschien is het beter als de sponsors zich terugtrekken, krijgen de clubs minder inkomsten en de verwende spelers nog veel minder.

Maar ja wat gaan we dan doen met die lastige supporters die ook denken dat ze eigenaar van de club zijn (zie Feijenoord)

@Sponsorman
Het gaat mij niet zozeer om verwende spelers of lastige supporters.
Bij sponsoring is onafhankelijkheid ontzettend belangrijk. Daarom is inmenging met het beleid altijd onwenselijk. Niet alleen bij voetbal sponsoring.

Is de sponsor het er niet mee eens? Sponsor dan niet langer. Ga niet halverwege lopen dreigen dat je gaat stoppen, dat is een zwakte en bovendien niet netjes.

Het is gedurfd van de Graafschap, maar wel een zeer moedige stap! Voor mij vergelijkbaar met het afscheid nemen van een lastige klant.
1-0 voor de superboeren versus Sanderink.

Nu moeten de klanten van centric nog de stap maken om afscheid te nemen!

Beste ebg520

Wat hebben de klanten van Centric met dit verhaal te maken

Wat kun je verwachten van een oprichter, die geen afscheid kan nemen, tot ver voorbij de veertig thuis woonachtig op een boerderijtje, wiens grote voorbeeld mogelijk Dirk uit Westfriesland heet, en het sponsoren concentreert op lokale bekenden...wordt het niet eens tijd voor t Zwitserleven gevoel, met die dame die het voor elkaar heeft gekregen om de Astra in te ruilen voor vervoer met chauffeur?

"Beste ebg520

Wat hebben de klanten van Centric met dit verhaal te maken"

Nou, Sponsorman, alles..... Zeker geen Centric klant ? Binnen de IT is dhr. Sanderink al langer bekend als een "eigenzinnig type" dus zijn bemoeinissen verassen mij helemaal niet. En z'n bedrijfsmodel is ook het best te vergelijken met Seats and Sofas of Ryanair.

Misschien zou het beter zijn als De Graafschap Centric zou sponsoren.

'Ook noemde hij een aantal voetballers te dik, te oud, te slecht, te vaak ziek en te lui. Hij eiste dat De Graafschap kwaliteit leverde en voor resultaten knokte, eigenschappen die volgens hem wél van toepassing waren op zijn bedrijf.'

Wel van toepassing op zijn bedrijf? ROFL

Als hij zich nou eens zo bemoeide met een van zijn eigen bedrijven, Centric MIS, zou het daar misschien wat beter gaan. Door het management alleen te sturen op cijfertjes resulteert in het annuleren van alle opleidingen, geen promoties en salarisverhogingen, etc, etc, etc. Het getuigt niet van enorm veel feeling met de werkvloer.

Voetbal is teamsport. Net als in het bedrijfsleven moet je het met elkaar doen. De ene keer win je een wedstrijd/order en de ander keer niet. Inzet is wel belangrijk en mijn inziens ontbreekt het hieraan niet bij de Graafschap. Dit is dan nu ook niet de discussie zoals in 2000/2001. Met een twaalfde plek doe je het als de Graafschap uitermate goed. Terecht dus de vraag over Kalezic. Wat betreft Centric zelf. Je kunt twijfels trekken over de manier waarop er bestuurd wordt maar dit betekent niet dat er geen inzet bij het personeel is. Klanten die dus afscheid moeten nemen van Centric vanwege dit verhaal is compleet kolder. Al is het alleen vanwege de inzet van vele mensen (jullie ex collega's). Ik ben het wel eens over het feit dat er meer aandacht mag worden besteed aan bedrijfsonderdelen binnen Centric zoals MIS.

Het verhaal wat hier in de Computable staat is niet helemaal correct.
Sanderink heeft aan het begin van het seizoen toen hij opnieuw shirtsponsor werd van De Graafschap afgesproken met het bestuur dat hij mee mocht denken en advies mocht geven bij de verdere professionalisering van De Graafschap. Als vervolgens een half jaar later blijkt dat De Graafschap hier geen gehoor aan geeft dan weet je dat Sanderink daar een keer een opmerking over gaat maken. Afspraak is afspraak lijkt mij ook. De titel 'De Graafschap trekt rode kaart voor Centric' had dus misschien wel beter 'Centric trekt rode kaart voor De Graafschap' moeten zijn.
Ik ben het ermee eens dat sponsoren zich over het algemeen niet moeten bemoeien met het technisch en algemeen beleid. Per slot van rekening is Sanderink ook niet de Abramovich van De Graafschap.

"Ook noemde Sanderink een aantal voetballers te dik, te oud, te slecht, te vaak ziek en te lui."
Goh, dat zegt hij nou ook van zijn personeel!

Eindelijk een voetbalclub die het begrepen heeft. Wegwezen met de kruideniersmentaliteit en de bemoeizucht van die krentenweger! Onrust stoken en hardwerkende mensen voor rotte vis uitmaken doe je maar in je eigen tent.

@Teunis, 08-02-2011 15:34 En wat heeft Sanderink nou voor kennis van voetbal? Al te vaak is gebleken dat lui met financiele belangen juist de verkeerde beslissingen nemen als ze op de stoel van de expert gaan zitten. Een oud spreekwoord zegt heel wijs "schoenmaker blijf bij je leest". Sanderink moet mij ook niet vertellen hoe ik een linux server in moet richten.

Onzinnig vergelijk Henk. Sanderink heeft misschien geen verstand van technisch voetbal maar wel van bedrijfsvoering. Hij zoekt het niet in de techniek (bij Centric ook niet) maar bij rendement zowel op sportief als financieel vlak.

@HansB,

Ik lees in ieder bericht van Centric wel een zeer negatieve post van jou over Centric of over Sanderink. Het is misschien even of topic maar ik ben even benieuwd wat daarvan de dieperliggende reden is.

On Topic:

Sanderink is gewoon erg betrokken bij de club en geeft goed bedoelde adviezen. Het is niet verstandig dat hij dit via de media doet, maar als je objectief naar zijn kritiek kijkt heeft hij wel gelijk.

@Ikke, 08-02-2011 18:44, je kunt bedrijfsvoering niet los zien van het product dat je levert. Je moet er iets mee hebben. Je zal ook moeten weten hoe de markt in elkaar zit. Je zal moeten weten hoe jouw product het doet. En hoe je het beter kunt maken. Dat is inhoud, en dat kan je niet los van bedrijfsvoering zien. Zo is het ook met voetbal. Hoe kan je nou iemand die de ballen alleen maar op zijn bord heeft iets laten zeggen over voetbal?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-07T15:07:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.