Oprichter Inter Access vangt bot bij Hoge Raad

Justitia

Gerard Willemse, oprichter en oud-grootaandeelhouder van Inter Access, heeft zijn beroep bij de Hoge Raad verloren. De hoogste rechtsprekende instantie van Nederland oordeelt dat de Ondernemingskamer in Amsterdam eind 2009 terecht de macht over de automatiseerder in handen heeft gelegd van Rabobank Participaties (Rapar) en het belang van Willemse heeft verwaterd zonder compensatie. Het tegengaan van een faillissement van de in zwaar weer verkerende onderneming uit Hilversum rechtvaardigde de inmenging van de Ondernemingskamer, aldus de Hoge Raad.

Het geschil tussen de voormalige bestuursvoorzitter van Inter Access en de raad van bestuur en raad van commissarissen van Inter Access dateert van de tweede helft 2009. Op 31 december 2009 besloot de Ondernemingskamer het meerderheidsbelang van oprichter Willemse middels een conversie van een achtergestelde lening van Rapar te verwateren van 60 procent naar 11 procent. De meerderheid van de aandelen en daarmee de zeggenschap kwam daardoor in handen van investeerder Rapar, dat Inter Access daarna met extra financiële steun overeind heeft gehouden.

Alternatieve oplossingen

In maart 2010 liet Willemse weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer van eind december 2009. De Hoge Raad heeft dit beroep verworpen. Zij beschouwt de door de Ondernemingskamer verrichte handelingen als legitiem. Ook stelt de Hoge Raad dat de Ondernemingskamer een juiste afweging heeft gemaakt tussen de belangen van het op omvallen staande bedrijf Inter Access en die van (toen nog) grootaandeelhouder Gerard Willemse. De door hem aangedragen alternatieve oplossingen achtte de Ondernemingskamer niet realistisch genoeg.

De Hoge Raad vindt het ook billijk dat de Ondernemingskamer Willemse niet heeft gecompenseerd voor de verwatering van zijn aandelenbelang. 'De inmenging is proportioneel, omdat zij berust op een goed te volgen belangenafweging van de Ondernemingskamer. Ook is er geen sprake van onteigening van eigendom in zuivere zin', oordeelt de Hoge Raad. Willemse behoudt ondanks de verwatering namelijk aandelen, terwijl zonder emissie Inter Access failliet was gegaan, aldus de raad.

Wake-up call

Willemse zei eerder te overwegen de uitspraak van de Ondernemingskamer voor te leggen aan het Europese hof in Straatsburg wegens schending en uitholling van het eigendomsrecht. Volgens hem is het de eerste keer in de geschiedenis dat de Ondernemingskamer de macht van een meerderheidsaandeelhouder breekt om een herstructurering mogelijke te maken. Hij noemde zijn zaak een 'wake-up call' voor alle meerderheidsaandeelhouders van Nederland, omdat 'blijkt dat een bestuur en raad van commissarissen op basis van dubieuze en twijfelachtige informatie zomaar je meerderheidsbelang kunnen afpakken'. Wat zijn vervolgstappen na deze uitspraak van de Hoge Raad daadwerkelijk zullen zijn, is nog niet duidelijk. Willemse verwijst door naar zijn advocaat Jerry Hoff, die nog niet voor commentaar bereikbaar was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-01T10:12:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.