Regio Helmond-Eindhoven moet Europese hoofdrol spelen

Geld voor testen verkeerssystemen Brabant

Twintig organisaties waaronder TNO, Rijkswaterstaat, Logica en TomTom hebben een principe-overeenkomst gesloten voor een gezamenlijke opzet van testfaciliteiten voor verkeerssystemen in de regio Helmond-Eindhoven. Die regio moet volgens de betrokkenen een hoofdrol spelen op het gebied van de ontwikkeling van verkeerssystemen in Europa. Langs de A270 staan al camera's met zenders en ontvangers die voor verschillende tests zijn gebruikt.

Die praktijktests worden gemonitord en geanalyseerd vanuit een controlekamer op de High Tech Automotive Campus in Helmond. Het doel is om een permanente testomgeving in te richten.

De permanente testomgeving heeft als werktitel: Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility (DITCM). Het idee komt voort uit de samenwerking van een aantal deelnemers in lopende projecten als CVIS en Safespot, tests waar Computable in 2009 een kijkje nam. Er is nog geen investering per deelnemer vastgesteld. Dat wordt de komende maanden bekeken bij de verdere uitwerking van de organisatie. Het gaat niet alleen om een financiële bijdrage maar ook om de inzet van de medewerkers van deelnemers. 'In de nulfase van het haalbaarheidsonderzoek zijn al vele uren gestoken', meldt een woordvoerder.

Bij de gezamenlijke organisatie, die in 2012 van start moet gaan, ligt de kern in het delen van kostbare faciliteiten en het gezamenlijk werken aan verkeersystemen voor een betere doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid en het delen van kennis. Projectleider Joëlle van den Broek: 'De overheid geeft bij het oplossen van mobiliteitsvraagstukken hoge prioriteit aan het beter benutten van de bestaande wegen. Het gaat bijvoorbeeld om coöperatief rijden waarbij auto's onderling en met systemen langs de weg communiceren. Dat kan een essentiële bijdrage leveren aan het oplossen van de files en een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid.'

Deelnemers

De bedrijven, kennisinstellingen en overheden die deelnemen zijn TomTom, NXP Semiconductors, Peek Traffic, Logica, DAF, Navteq, IBM, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, Brainport Development, de gemeente Helmond, TU Eindhoven, TU Delft, NHTV, Fontys Hogeschool, HTACampus, High Tech Automotive Systems en TNO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-16T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.