Ernst & Young: Shanghai is ICT-metropool

Shanghai is de belangrijkste handelsmetropool op het gebied van ict. De stad in China wordt gevolgd door het gebied Silicon Valley in de VS en de stad Mumbai in India. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young. Amsterdam komt niet in de top tien voor, maar staat wel op de vijfde plek van meest attractieve Europese handelssteden. In Amsterdam zijn relatief veel verkoopkantoren of Europese hoofdzetels van niet-Nederlandse ict-bedrijven gevestigd.

'Waar vestigen zich de Google's en Microsoft's van de nabije toekomst?', vroegen onderzoekers van adviesbureau Ernst & Young zich af. Zij legden deze vraag voor aan ruim achthonderd managers van multinationals. Shanghai (14 procent) werd het meest genoemd, gevolgd door San Francisco/Silicon Valley (10 procent) en Mumbai (8 procent). India scoorde nog twee keer in de top tien met Bangalore en New Delhi, net als de Verenigde Staten met New York en Los Angeles. Andere genoemden metropolen zijn Peking, Londen, en, verrassend, het Braziliaanse Sao Paulo.

Afgezet tegen werelddelen komt Europa er in deze top tien bekaaid af. Dat komt volgens Ernst & Young omdat op ict-gebied Europa niet goed in staat is tot clustering van activiteiten zodat er een 'hot spot' ontstaat en omdat er te weinig particulier initiatief wordt getoond. Ook doet Europa te weinig met de 'groene agenda'. Het onderzoeksbureau stelt dat elders in de wereld meer dynamiek rond dit thema bestaat.

Amsterdam aantrekkelijk

Amsterdam komt dus niet in deze top tien voor. Dat is ergens wel opmerkelijk, omdat de Nederlandse hoofdstad toch tal van Europese hoofdkwartieren en verkoopkantoren van Amerikaanse, Indiase en Europese ict-bedrijven onderdak biedt. Door een gunstige ligging bij Schiphol en prettige belastingtarieven openen buitenlandse bedrijven regelmatig vestigingen in Amsterdam.

Deze voordelen komen wel tot uitdrukking in de vijfde plek die Amsterdam inneemt op de toplijst van aantrekkelijkste vestigingslocaties voor multinationals in Europa. Achter Londen, Parijs, Berlijn en Frankfurt, maar voor Barcelona, Warschau, München, Madrid en Milaan. Het Ernst & Young-onderzoek wijst verder uit dat op mondiale schaal China als beste vestigingsland uit de bus komt, gevolgd door de Verenigde Staten, India, Brazilië en Duitsland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-01T10:18:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.