Professor Koos Duppen overleden

Prof.dr. Koos Duppen is eind mei op 58-jarige leeftijd na een ziekbed overleden. Dat heeft de Rijksuniversiteit Groningen meegedeeld. Duppen was lid van het college van het bestuur van de Groningse universiteit. Op ict-gebied liggen zijn sporen bij het IT-centrum waarvan hij vanaf 2002 algemeen directeur was. In die functie was hij betrokken bij de start van de radiotelescoop Lofar en de komst van de Blue Gene-supercomputer naar Groningen.

Prof.dr. Koos Duppen (Winterswijk, 1953) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (doctoraal 1980, cum laude) en promoveerde aan dezelfde universiteit (1985, cum laude). Na een kort dienstverband bij Shell Research trad Duppen in 1987 in dienst van de Rijksuniversiteit Groningen als wetenschappelijk medewerker bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. In die fase slaagde hij erin om de eerste femtoseconde-laser te bouwen in Nederland. Daarmee werd hij een pionier in zijn vakgebied, waarin hij bezig was uit te groeien tot een onderzoeker met internationale faam. In 1999 werd Duppen benoemd tot hoogleraar.

Lofar en Blue Gene

Rond zijn 45ste stapte hij echter over naar een bestuurlijke loopbaan. Hij was achtereenvolgens lid van het bestuur van zijn faculteit, directeur van het IT-centrum en uiteindelijk lid van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. In de jaren waarin hij directeur was van het universitaire IT-centrum gaf hij de start voor een geslaagde reorganisatie van de it-diensten binnen de RUG. Het rekencentrum groeide uit tot een organisatie die ook buiten de universiteit betekenis heeft en omvangrijke rekencapaciteit aanbiedt. Duppen was betrokken bij de start van de radiotelescoop Lofar en de komst van de Blue Gene supercomputer naar Groningen. Ook reisde hij regelmatig naar Oeganda om het land te adviseren over de ambities om uit te groeien tot een knooppunt voor informatietechnologie.

Lintje

Kort voor zijn dood werd hij op voordracht van de universiteit koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn vele verdiensten voor universiteit en samenleving. Op 27 mei 2011 is hij overleden in zijn woonplaats Kropswolde. Koos Duppen is 58 jaar geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb Koos gekend in zijn bestuurlijke tijd voor het college van bestuur, waarin hij ook verantwoordelijk was voor de financiering voor uitbreidingen op het universitair sportcentrum. Een man die een warm hart toedroeg aan studenten, sporten en de gezelligheid daarbij niet uit het oog verloor.
Een verlies voor allen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-07T11:01:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.