Gartner voorziet hevige machtsstrijd

De IT Xpo 2004 van onderzoeksbureau Gartner, eerder deze week gehouden in Cannes, stond in het teken van gematigd optimisme. Daaraan liggen volgens het onderzoeksbureau twee ontwikkelingen aan ten grondslag.

De eerste pijler wordt gevormd door de cijfers, die aarzelend in de plus komen. De tweede is de machtsstrijd die grote leveranciers voeren om het volledige bedrijfsproces van de klant te beheersen. Die moet zijn leveranciers vooral kort houden.
 
Het goede nieuws van Gartner in Frankrijk was dat de ict-bestedingen in Europa volgend jaar weer toenemen. Zonder correctie voor de zwakke dollar komt die groei uit op 3,6 procent. Wanneer rekening wordt gehouden met de positie van de Amerikaanse munt bedraagt de groei van ict-bestedingen 2 procent. Dat is nog niet veel, maar nog altijd meer dan de dalingen van de uitgaven van respectievelijk 7 en 3,8 procent in 2003 en 2004.
 
Hiermee blijft Europa wel ver achter bij de rest van de wereld. In 2004 is Europa onbetwist hekkensluiter wat betreft groei van de automatiseringsmarkt, in 2005 zakt alleen Japan onder het niveau van Europa.
 
Deze ontwikkelingen wijzen gelijk op het slechte nieuws: de gevaren die de broze opleving bedreigen. De meest in het oog springende bedreiging is de razendsnelle opkomst op de technologiemarkt van landen als China, India, Thailand én Latijns Amerika.
 
Meer over het Gartner-congres in de Computable van 5 november 2004.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-04T11:16:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.