Universiteit Utrecht start incubatorlab

De faculteit Wiskunde en Informatica van de Universiteit Utrecht is recent gestart met het incubatorlab Netherware. Daar kunnen studenten nieuwe ict-producten ontwikkelen en met steun hun eigen onderneming starten. De Utrechtse studenten creëren hiermee niet alleen hun eigen banen maar hebben binnenkort ook werk voor derden.

Het incubatorlab Netherware wil de Amerikaanse overmacht van onder andere Microsoft en Oracle doorbreken met nieuwe en innovatieve producten. Aldus prof.dr. Sjaak Brinkkemper in zijn vandaag te houden oratie als hoogleraar Informatiekunde.
 
"Softwareproducten zijn een zeer aantrekkelijke industrie omdat er minimale investeringen voor nodig zijn. Een goed idee, een pc en een goed stel hersens is alles wat je nodig hebt." Brinkkemper en zijn medewerkers hebben zich gespecialiseerd in het opzetten van softwareondernemingen met innovatieve producten. Zij doen onderzoek naar de ontwikkeling van succesvolle softwareproducten, en de wijze waarop een product in organisaties wordt ingevoerd. Ook proberen zij de factoren bloot te leggen die het succes of falen van een ict-productbedrijf beïnvloeden.
 
In de incubator van Brinkkemper zijn al elf bedrijfjes gestart door ruim twintig studenten. De producten zijn uiteenlopend: urenregistratie en facturering voor de advocatuur , een voorraad- en kassasysteem voor het midden- en kleinbedrijf  en een applicatie om te stoppen met roken.
 
Nederland is volgens Brinkkemper uitstekend uitgerust voor een bloeiende productsoftware-industrie. Er zijn genoeg creatieve, talentvolle en hardwerkende kenniswerkers voorhanden, die graag het avontuur van een productsoftwarebedrijf willen aangaan. Ondanks het uiteenspatten van de dot.com zeepbel is er ook voldoende kapitaal beschikbaar voor goede mensen met slimme ideeën. Verschillende technostarters regelingen van het Ministerie van Economische Zaken bieden een uitstekende ondersteuning. Daarnaast is Nederland altijd zeer internationaal gericht, en omdat softwareproducten overal ter wereld kunnen worden verkocht, draagt deze export ook nog bij aan de handelsbalans.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uw artikel refereert aan het Utrechtse incubator initiatief. Via de link naar Netherware kom ik echter terecht bij VU Amsterdam en lees ik niets over Utrecht.
Kunt u mij naast Brinkkemper ook contactgegevens doorspelen van (andere) betrokken bij het Utrecht initiatief?

De vraag is ingegeven door mijn interesse voor de internationale mogelijkheden van de nieuw te starten bedrijven.

Peter Lips
Accountmanager ICT
EVD, Agentschap voor ondernemingen en internationaal samenwerken (MineZ)
www.evd.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-08T10:26:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.