Kosten softwarelicenties stijgen minstens 50 procent

Tegen 2006 zullen bedrijven wereldwijd hun kosten voor softwarelicenties met minstens 50 procent zien toenemen. Dit kan alleen worden voorkomen door vroegtijdig hun bestaande contracten open te breken.

Dat zegt marktanalist Gartner. De stijgende kosten zijn volgens Gartner te wijten aan vier opkomende hardware-trends die een bedreiging vormen voor het traditionele prijzenmodel van bedrijven als Oracle, IBM en Sybase. Dat model baseert zich voor de berekening van het prijskaartje van software op de hardwarecapaciteit of de cpu bij de klant.
 
De trends waarover Gartner het heeft, zijn de evolutie naar chiparchitecturen met meerdere kernen (multi-core), de virtualisering van hardwarecapaciteit over fysieke servers heen, de groeiende beschikbaarheid van servers ter ondersteuning van 'capaciteit volgens de behoefte' (on demand) en de stijgende interesse in snelle 'provisioning tools' die software kunnen verschuiven tussen verschillende servers naargelang de noden van het moment.
 
"Elk van deze trends betekent een grote uitdaging voor softwareleveranciers om een eerlijke en aanvaardbare prijzenpolitiek te voeren", zegt Gartner-analist Alexa Bona. "Het feit dat deze vier trends tegelijk opkomen zal de strategie rond softwareprijzen dan ook grondig op zijn kop zetten." Ze raadt bedrijven daarom aan om nu al onderhandelingen te starten met hun softwareleveranciers om een nieuwe overeenkomst op papier te zetten.
 
Sommige softwareproducenten hebben zelf al stappen ondernomen om zich aan te passen aan de wijzigende hardwaresituatie. Zo heeft Microsoft onlangs aangekondigd dat het van plan is om alleen kosten aan te rekenen per cpu, onafhankelijk van het aantal kernen. BEA heeft dan weer bekendgemaakt dat het voor een dubbele kern geen dubbele prijs zal aanrekenen, maar slechts 25 procent extra.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hallo,

Ik denk dat het een beetje paniekzaaierij is.
Software bedrijven zullen uiteraard hun uiterste best blijven doen om een realistische prijsstelling te handhaven.
Het gevaar bestaat er alleen als er door consolidatie maar een paar grote softwarepartijen over blijven. Maar dan zijn er ook geen hardware trends voor nodig om de prijs op te drijven, enkel de eeuwen oude wetten van de economie.

Monique Bruins
Progress Software

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-24T11:24:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.