Uitbesteding en consolidatie steeds belangrijker

De ict-sector is bezig volwassen te worden. De enige twee grote sectoren die de komende drie jaar nog dubbele groeicijfers zullen kennen, zijn internetdienstverlening en uitbesteding. Dat zegt Julian Hewett, analist bij marktonderzoeker Ovum.

De it- en telecomsectoren bewegen zich richting de '5-procent-industrieën'. Deze groei is nauwelijks hoger dan die van de Europese economie (4 procent). "Daarom denkt Ovum dat ict een volwassen markt is geworden. Toen wij deze uitspraak deden in 2002 werden we uitgelachen", aldus Hewett.
 
Het is niet zo dat de vraag naar communicatie en het verwerken van digitale informatie is afgenomen, maar meer dat de kosten hiervoor sneller dalen dan de groei aan de vraagkant. "Er is een lijn te trekken met andere industrieën, zoals de auto-industrie. Ik denk dat de ict-sector nu op het punt is waar de auto-industrie in de jaren zestig was. Sindsdien heeft de auto-industrie kleinere groeicijfers gehad dan de economie in zijn geheel."
 
De afgelopen jaren is de samenleving op vele manieren gedigitaliseerd. Voor de komende vijf tot tien jaar is de meest interessante kwestie hoe al deze digitale informatie samenkomt. "Er zijn verschillende mogelijkheden, waardoor het moeilijk is om voorspellingen te doen voor de middellange termijn", zegt Hewett.
Hij denkt wel dat verdere consolidatie in de markt onvermijdelijk is. "In de afgelopen vijftien jaar zien we een enorme consolidatie in bijvoorbeeld it-dienstverlening en de softwaremarkt. Dit zal niet ophouden." Hij verwijst daarbij naar de top-25-leveranciers in de softwaremarkt. "Microsoft bezit eenderde van de markt, terwijl de top-vier alleen al tweederde beslaat."
 
Hewett's collega, Neil Ward-Dutton, belicht de toekomst van uitbesteding. "Uitbesteding is de enige groeistimulator in de Europese it-dienstverleningsmarkt. Ovum voorspelt dat tegen 2006 uitbestedingsdiensten 49 procent van de totale Europese it-dienstenmarkt uitmaakt, gerekend naar omzet. In 2004 was dat nog 46 procent en in 2001 zelfs nog maar 36 procent." Ook Ward-Dutton ziet hierin het volwassen worden van de markt. "Verwachtingen, of dat nu gaat om it-investeringen of hoe it zou moeten presteren als het ingezet is, zijn enorm veranderd sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel. Het zijn echter geen tekenen van tijdelijke desillusie. Al deze dingen zijn duidelijk indicaties van het volwassen worden van de zakelijke ict-sector."
 
@ Afsluiting artikel =
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T11:08:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.