Tulips beslag op ontwikkelingsgelden terecht

De Rechtbank Den Haag heeft bepaald dat Tulip Computers terecht beslag heeft laten leggen op de gelden voor ontwikkelingssamenwerking. De it-leverancier voelde zich hiertoe gerechtigd om een schuld van de Staat Bangladesh van zo'n vijf miljoen euro betaald te krijgen.

De Staat Bangladesh is in mei 2003 veroordeeld tot het betalen van een schuld van 4,2 miljoen euro wegens gemaakte kosten van Tulip Computers in verband met het afnemen van computers. Bangladesh weigert aan dit vonnis gevolg te geven; overheidsfunctionarissen hebben zelfs tegenover de pers verklaard dat van betaling geen sprake zal zijn. Tulip Computers besloot daarop beslag te laten leggen op de ontwikkelingsgelden die door Nederland aan Bangladesh gegeven worden. Dit zogenoemde derdenbeslag blijft door de uitspraak van de rechtbank bestaan, hetgeen betekent dat de Nederlandse Staat de schuld van Bangladesh aan Tulip Computers moet betalen.
 
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 26 november 2004 in een kort geding voor de Rechtbank in Den Haag geëist dat het beslag zou worden opgeheven, omdat het zou gaan om gelden die bestemd zijn voor de openbare dienst. Volgens de rechter heeft Buitenlandse Zaken dit echter niet aannemelijk kunnen maken. Ook betoogde Buitenlandse Zaken dat uit hoofde van het volkenrecht en de bilaterale betrekkingen met Bangladesh een beslag op de ontwikkelingsgelden zou moeten worden opgeheven.
 
De advocaat van Tulip Computers, mr. H.A. Stein, vroeg zich af waarom er geen vertegenwoordiger van de Staat Bangladesh ter zitting was verschenen. Dit is wettelijk verplicht aangezien Bangladesh de oorspronkelijke schuldenaar is. De Haagse rechtbank wijst er in haar vonnis op dat het conflict wellicht sneller had kunnen worden opgelost, indien er een regeringsvertegenwoordiger van Bangladesh aanwezig zou zijn geweest.
 
Volgens de rechter is het begrijpelijk dat Tulip Computers weinig vertrouwen heeft in de diplomatieke inspanningen van Buitenlandse Zaken, als het gaat om het betaald krijgen van de schuld door Bangladesh. Tevens wijst de rechtbank op het algemene belang dat vonnissen van de Nederlandse rechter dienen te worden gerespecteerd. Buitenlandse Zaken heeft niet aangegeven welke andere middelen Tulip Computers kan gebruiken om de schuld geïnd te krijgen, aldus de rechtbank.
Tulip Computers vertrouwt erop dat de Staat gevolg zal geven aan de uitspraak van de Nederlandse rechtbank in kort geding en tot betaling van de gelden aan Tulip Computers over zal gaan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-06T11:46:00.000Z Redactie Computable