Air Medic Sky One is beste serious game 2011

Arts met stethoscoop

UMC Utrecht heeft een prijs voor beste serious game gewonnen met Air Medic Sky One. Hoewel het klinkt als een vliegsimulator voor piloten, gaat het om een game die jonge artsen op pad stuurt naar een rampgebied. Tijdens het spelen wordt de stress van de speler getest. Het UMC stuurde een bèta-versie van de software naar de International Game Conference in Redmond en kwam als winnaar uit de bus.

De speler wordt bijvoorbeeld gedropt in een gebied waar een bosbrand heerst. Patiënten komen met verschillende klachten binnen. De speler kiest wat er met de patiënt moet gebeuren, zoals scannen of een injectie geven. Hiervoor kiest de arts in opleiding ook de specifieke medicatie. Het gaat uiteindelijk om het meten van stress, wat door drie vingersensors wordt uitgevoerd. De hartslag en zweetproductie worden geregistreerd, waaruit op te maken is in welke mate de speler gestresst is.

Adobe Director

'Zo worden jonge artsen beter voorbereid op hun eerste nachtdienst waar ze er alleen voorstaan', zegt Cor Kalkman, professor Anesthesiologie bij het UMC. 'Ik heb vanuit het Kenniscentrum Patientveiligheid samen met psycholoog en gamedeskundige Pamela Kato en arts Ian Leistikow aan de software gewerkt. Tientallen artsen en verpleegkundigen uit het UMC Utrecht hebben input geleverd, zodat we in kaart konden brengen welke dilemma's en situaties jonge artsen voor de kiezen krijgen.'

De programmering en vormgeving lag in handen van Visionshift, een ontwerpstudio uit Eldorado Springs in Colorado. Kalkman: 'UMC Utrecht is eigenaar en heeft alle rechten. Air Medic Sky One is geschreven in Adobe Director en het draait op een Windows-desktop. Om het te kunnen spelen is echter een speciaal kastje met drie vingersensors en een usb-interface nodig. Dat kastje heet lom en wordt ook gebruikt in stressmanagement-spel Journey to the Wild Devine.'

Uitgever

Het bedrijf Wild Devine, dat Journey to the Wild Devine produceerde, heeft aangeboden om de service van de biofeedbackmodules te doen. Dat wil zeggen, de onderdelen die te maken hebben met de registratie van de hartslag en zweetproductie. Als er technische problemen zijn met het spel, dan lost het UMC deze op met Visionshift. 'Als het spel ook commercieel succesvol blijkt te zijn, dan willen we de winsten investeren in een uitgebreidere tweede versie, en hopelijk ook een versie voor verpleegkundigen', zegt professor Kalkman. Het UMC is nog op zoek naar een uitgever voor de game.

Air Medic Sky One

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-26T13:48:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.