Overnamegevecht Pink en Ordina kan banen kosten

De vakbonden en de centrale ondernemingsraad maken zich zorgen. Zij menen dat de overnamestrijd rond Pinkroccade banen kan kosten.

De groep grootaandeelhouders bij Pinkroccade geeft Ordina en eventueel andere geloofwaardige bieders (naar verluidt Fujitsu Services) de gelegenheid een boekenonderzoek uit te voeren. De 7100 werknemers bij de automatiseerder dreigen daardoor het slachtoffer te worden van een overnamestrijd, vinden zowel FNV Bondgenoten als CNV Dienstenbond. Beide vakbonden spreken een duidelijke voorkeur uit voor Getronics.

 

Doorslaggevend argument is dat Getronics zaken doet met de bonden en een cao heeft; Ordina niet. "De plek van een werknemer lijkt beter gewaarborgd bij Getronics", zegt CNV-bestuurder Wim Burggraaf. Saillant detail is dat er net een principeakkoord is bereikt over een nieuwe cao bij Pink.

In zijn ogen is het perspectief van Ordina minder rooskleurig, omdat het meer dan Getronics een detacheerder is en veel van dat urenwerk naar het buitenland zal verdwijnen. Bovendien dient Ordina voor zijn bod van 350 miljoen euro in contanten zo’n 250 miljoen te lenen, tegenover een lening van 100 miljoen voor Getronics (voor het contante deel van zijn bod van 338 miljoen, dat voor de rest uit aandelen bestaat). De rente daarover moet terugverdiend worden en dat betekent snijden in arbeidsplaatsen, aldus Burggraaf.

FNV Bondgenoten vult aan dat Ordina een Benelux-speler is en veel meer overlap kent met Pinkroccade dan het internationaler georiënteerde Getronics. De wereldwijde contacten van Getronics zijn van essentieel belang voor de continuïteit van de samengevoegde onderneming, stelt bestuurder Carla Kiburg. "Op korte termijn kost de overname banen. Het perspectief voor de werkgelegenheid op de lange termijn is echter goed."

De centrale ondernemingsraad van Pinkroccade meent dat het concurrenten inzage geven in de boeken de positie van het bedrijf verzwakt. De cor vindt dat bestuurder Henk Bosma met de keuze voor Getronics Pinkroccade het beste steunt. Overigens waren er na de bekendmaking van de voorgenomen overname begin november andere geluiden te horen. Veel personeelsleden gaven de voorkeur aan een groot ict-concern dat qua diensten en advisering op een hoger niveau acteert dan Getronics met zijn desktopservices.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-22T09:11:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.