Ontmanteling EPD is klap voor CSC

Ziekenhuis verpleegster zorg

De definitieve ontmanteling van de infrastructuur voor het landelijke elektronisch patiëntendossier (epd) raakt ook ict-dienstverlener CSC. Het bedrijf was de afgelopen jaren betrokken bij het ontwerpen, bouwen en beheren van het zogeheten landelijk schakelpunt (lsp). ‘Nictiz is een belangrijke klant’, zegt CSC-woordvoerder Arjen Mollee.

Wat de ontmanteling van het epd precies voor gevolgen heeft voor de ict-dienstverlener, kan woordvoerder Mollee nog niet zeggen. ‘We zijn nu aan het inventariseren wat het precies betekent. Dat doen wij in nauwe samenspraak met opdrachtgever Nictiz.' CSC kan niet zeggen hoeveel mensen het precies op de epd-klus heeft zitten.

Het contract dat Nictiz met CSC sloot, loopt tot 1 januari 2012. Vanaf die datum zal de infrastructuur voor het landelijke epd niet langer beschikbaar zijn, maakte Nictiz op 8 november 2011 bekend.

Doorstart mislukt

CSC hield rekening met een definitieve ontmanteling vanaf het moment dat het landelijke epd door de Eerste Kamer werd afgeschoten. Nadien heeft Nictiz geprobeerd een doorstart uit bijdragen van aangesloten artsen, apothekers en zorginstellingen te financieren. Hiervoor was echter te weinig belangstelling.

Volgens Mollee ligt het voor de hand dat er ooit opnieuw een landelijk epd wordt opgezet. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat het voor altijd zo blijft dat de eerstehulppost van een ziekenhuis in Groningen niet direct de gegevens kan inzien van een patiënt met een huisarts in Breda.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wie betaalt de rekening van dit mislukt experiment?
De Eur550 mln+ in de laatste 10 jaar??
Juist ja!

Het gaat er niet om wat er ingestoken is. Maar wat verliezen we met z'n allen door het niet in te voeren? Je zult maar onverwacht opgenomen worden zonder dat de lokale artsen je medisch dossier kunnen zien.

Over niet al te lange tijd zal iedereen zich bedenken en besluiten dat het alsnog opgetuigd moet worden. Alles zal dan nog eens dunnetjes over worden gedaan. Dus waarschijnlijk 2x dezelfde investering.

Bravo. Dat werd tijd. Het was wel een heel duur dom idee, maar beter nu gestopt dan nadat er op grote schaal medische gegevens verspreid zijn. Wat is het volgende privacy schandaal dat opgeruimd wordt?

Verliezen?
We verliezen inderdaad een paar miljoen, maar je wordt gelukkig niet op de verkeerde operatietafel omdat de beveiliging niet goed geregeld was.

Een 2e keer zal eea veel grondiger aangepakt moeten worden.

Ze kopen iSoft op wat nou niet echt uitblonk qua kwaliteit (uit eerste hand ervaren) en nu hebben ze weer een goede beurt gemaakt met een faal systeem op te leveren. Dat geeft volgens mij geenszins vertrouwen voor de toekomst.

Bijzonder om deze reacties te lezen. De beveiliging van het systeem zelf was top - ik hoor graag facts sie een tegendeel zouden bewijzen - en het systeem heeft ook nergens gefaald. Het heeft zichzelf nieteens goed kunnen bewijzen zelfs.

Het is een politieke beslissing geweest op basis van privacy onderbuik gevoelens terwijl de verbetering voor de kwaliteit van dienstverlening voor patienten eenduidig verbeterd zou worden.

Iedereen die internetbankieren vertrouwt mag het LSP nog veel meer vertrouwen omdat daarvan de beveiliging in de basis nog veel verder gaat.

Wat me opvalt is dat in de discussie omtrent het LSP, het systeem en de gebruikers op 1 hoop wordt gegooid. Een systeem is altijd, hoe goed het systeem ook is, gebaat bij een goed gebruik door haar gebruikers. Het systeem is van een zeer hoog niveau, met gebruikers van hoog niveau zou geen probleem verwacht mogen worden.

En verder hoop ik oprecht dat niemand van de mensen die tegen het LSP zijn ooit in een levensbedreigende situatie belanden waarbij het bewustzijn is verloren en dat op basis van incomplete of niet tijdig voorradige gegevens een onjuiste medische behandeling wordt gevoerd. Want dat had dan helaas niet het geval hoeven zijn met een landelijk EPD als het LSP. Risico's die in principe weggenomen konden worden ... zonde.

Wel opvallend dat CSC niet kan zeggen hoeveel mensen er op de EPD klus zitten. Teken aan de wand. Ik bedoel: als je al niet weet hoeveel mensen je er op hebt zitten dan weet je ook niet wat al die mensen aan het doen waren. Was ook dit overheidsproject een melkkoe geworden? Wanneer wordt nu eens een keer volwassen met dit soort projecten omgegaan?

@hk ... dat CSC niet KAN zeggen hoeveel mensen er op het LSP project zitten wil nog niet zeggen dat ze het niet WETEN. Voordat je een reactie geeft op basis van een tekst, lees en interpreteer de tekst dan wel correct of ... op zijn minst vanuit een ruimer perspectief. Want onder meer zo komen alle spookverhalen makkelijk de wereld in: door mensen die menen dingen te weten en dan stellig zaken gaan roepen zonder te beseffen dat ze iets roepen dat in de basis mogelijk geheel incorrect kan zijn. Niet de moeite nemen om even dieper door te denken maar wel om heel snel iets te gaan roepen.

Het is juist begrijpelijk dat CSC dat wellicht in deze fase het aantal mensen nog niet KAN zeggen als ze momenteel aan het inventariseren zijn met NICTIZ wat een en ander precies inhoudt. Vooral rekening houdend dat er meer mensen zijn zoals jij die geneigd zijn om negatief met informatie om te gaan.

Verder overigens een goed weekend gewenst van mens tot mens ... en als je nog leuke dingen gaat ondernemen ... niet te ver weg gaan van waar je je huisarts hebt want anders bestaat weleens het risico dat je bij een ongelukje een inferieure of incomplete medische zorg krijgt, omdat ze eenvoudigweg niet tijdig jouw complete informatie voorhanden hebben. Groet!

Natuurlijk was het Landelijke EPD, zoals zoveel Overheidsprojecten een Kind met een Waterhoofd. Toch is er een enorme behoefte aan een Landelijk EPD! Zonder EPD gaat er kostbare tijd verloren bij calamiteiten. Ik hoop dat alle Privacy-aanbidders (die nu gewonnen hebben) nooit met zo'n calamiteit in aanraking komen...

@Mark. In eerste instantie kan men niets zeggen over de gevolgen. Dat is heel normaal, want die zijn nog niet volledig in beeld, dus daar val ik niet over. In tweede instantie staat er dit : “CSC kan niet zeggen hoeveel mensen het precies op de epd-klus heeft zitten”. En dat is heel wat anders.
Overigens ben ik een groot voorstander van het EPD. Wie niet?

@hk, goed te horen dat je een groot voorstander bent van het EPD. Dat delen we dan. Daarbij dat CSC niet kan zeggen hoeveel mensen het precies op de klus heeft zitten is interessant qua interpretatie. Jij legt de nadruk op ''niet precies' maar dat is gerelateerd aan het wel of niet kunnen, waar zeer mogelijk de nadruk op gelegd mag worden. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat CSC werkelijk geen idee heeft van het aantal mensen, dat ligt veelal al vast in werkuren van mensen en die zijn met zekerheid inzichtelijk.

Nogmaals goed om te horen dat je een groot voorstander bent van het EPD. Dat delen we. ;)

CSC had ongeveer 25 procent van zijn Nederlandse personeelbestand op deze job zitten!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-09T10:51:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.