'Apple wordt grootste pc-verkoper in 2012'

Apple is hard op weg om marktleider in pc-verkopen te worden. Het zal nog voor het tweede kwartaal van 2012 HP van de troon stoten. Dat zegt onderzoeksbureau Canalys, dat ook tabletverkopen meerekent. Het komt dan ook vooral door de iPad, dat Apple een grote speler is. In 2011 komt het wereldwijd aantal verscheepte pc's op 415 miljoen stuks, een groei van 15 procent ten opzichte van 2010.

Apple is in de pc-markt de afgelopen vier kwartalen van 9 naar 15 procent marktaandeel gegroeid. Het aantal verscheepte tablets komt eind 2011 op 59 miljoen. De iPad heeft het grootste aandeel, maar de verwachtingen zijn dat Amazons Kindle Fire en Barnes and Nobles Nook Tablet ook veel impact hebben op de Amerikaanse markt. Android-tablets zijn populair, maar lijden er volgens Canalys onder dat de nieuwe Android 4.0 Ice Cream Sandwich zo lang op zich laat wachten.

Naast tablets zorgen ook laptops voor een groei in de pc-markt. Waarschijnlijk stijgt het aantal verkopen met 10 procent ten opzichte van vorig jaar, naar 211 miljoen stuks. Canalys verwacht dat ultrabooks, die veel langere batterijduur en een krachtigere processor hebben, over vijf jaar meer zullen verkopen dan gewone laptops. Daarvoor moet wel een prijsverlaging komen, want de goedkoopste modellen zijn nu ongeveer achthonderd dollar en dat is te veel om door de massa te worden opgepikt, zegt Canalys.

Eurozone

Door de economische toestanden in de Eurozone, zal de afzet van pc's, laptops en tablets in West-Europese markt lager uitvallen dan verwacht. Canalys denkt dat het in het vierde kwartaal om zo'n dertig miljoen pc's zal gaan in de EMEA-regio.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Onzin om een opgeblazen telefoon als PC te rekenen.
En zonder is Apple ver verwijderd van HP, Asus en consorten. Gewoon een populistisch bericht van Canalys wat weer de nodige hits oplevert.

@henk - hoe definieer je een PC?

Mijn eerste PC was een IBM kloon met een 80386 sx processor, 40 MB harde schijf en een 5,25 inch floppy station. Mijn bescheiden smartphone heeft een processor die tig keer sneller is, standaard 2 Gb geheugen heeft en oneindig veel meer functionaliteit. Feitelijk dus een veel betere Pc dan ik destijds had.
Apple (en Samsung en al die anderen) verkoopt Pc’s als je ze vergelijkt met wat er 30 jaar geleden als Pc werd verkocht. Apple verkoopt smartphones als je ze vergelijkt met de Pc van tegenwoordig.
Apple verkoopt pillen als je het aan m’n oude opa vraagt. “appeltabletten, waar zijn die voor jongen?”

@HK, wat is de schermgroote van je smartPHONE en wat was het dit van je IBM kloon?

Volgens mij wordt het belangrijk om de definitie van de personal computer te herzien.

Want als een tablet in dit soort cijfers al mee wordt gerekend, waarom dan ook niet een smartphone. Zelfde CPU, zelfde geheugen, vergelijkbare functionaliteit, alleen een iets kleiner schermpje.

Dit riekt naar een "gesponsord" onderzoekje.

Quote : Dit riekt naar een "gesponsord" onderzoekje.

Casper, alle onderzoeken zijn gesponsord, en vrijwel altijd staat vooraf vast wat er uit dat onderzoek geconcludeerd moet worden.
Mochten de onderzoekers zo ongehoord zijn om een andere conclussie te trekken, dan verdwijnt het onderzoek gewoon in de onderste lade.

Ik concludeer dat dit artikel helaas van weinig nieuws waarde is, Henk heeft zeker een punt maar Ronald geeft terecht aan dat dit nogal al vaag is.
Kortom het gaat hier weer om louter cijfers en niet om harde feiten... lijkt wel politiek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-21T14:49:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.