Kwartaalwinst IBM meer dan drie miljard dollar

IBM heeft het vierde kwartaal van 2004 afgesloten met een recordwinst die boven de drie miljard dollar uitkomt. De omzet reikte tot 27,7 miljard dollar.

De nettowinst over het vierde kwartaal ligt met 3,04 miljard dollar 12 procent boven het niveau van het vierde kwartaal 2004. De omzet is ten opzichte van de laatste drie maanden van 2003 met 7 procent toegenomen. Bij alle divisies was het laatste kwartaal sprake van groei.

Over het hele jaar is de omzet zelfs met 8 procent gestegen tot een totaal van 96,5 miljard dollar. De nettowinst over het hele jaar ligt op 8,4 miljard dollar, 11 procent meer dan het jaar daarvoor.


Het behaalde resultaat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de zwakke dollar. De buiten de VS gerealiseerde omzet wordt namelijk standaard geboekt in de elders geldende valuta. Doorhet omrekenen naar dollars komt uiteindelijk de omzet hoger uit. Zonder deze valutaberekening zou de omzet in het laatste kwartaal maar 3 procent zijn gegroeid.

 

Voor het komende jaar wordt er rekening mee gehouden dat de omzet licht zal afnemen. Dit komt door de verkoop van de pc-divisie aan het Chinese Lenovo. Deze divisie was het afgelopen jaar goed voor tien miljard dollar omzet. Positief is echter dat de verkoop van de pc-divisie de winst positief kan beïnvloeden. Deze tak boekte namelijk al vanaf 2001 verlies.

 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-19T12:21:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.