EU-landbouwministers stemmen toch over patenten

Ondanks het groeiende verzet, wordt de voorgestelde richtlijn over de patenteerbaarheid van software maandag in Luxemburg hoogstwaarschijnlijk goedgekeurd door de Europese ministers van landbouw. Tenzij een minister nog van mening verandert...

De Duitse online informatiesite Heise onthulde gisteren dat de erg omstreden richtlijn over de patenteerbaarheid van software op maandag 24 januari op de agenda staat van de Europese Ministerraad voor landbouw. De site verwijst naar de Luxemburgse Minister van Economie Jeannot Krecke, die woensdag verklaarde dat het onderwerp volgende week maandag definitief moet worden afgehandeld.

 

Bovendien heeft David Ellard, de belangrijkste opsteller van de oorspronkelijke richtlijn, dat nieuws onlangs tijdens een bijeenkomst in Slovenië bevestigd. Dat zegt de vereniging Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII), die het voortouw neemt in de strijd tegen softwarepatenten.

Het onderwerp staat op agenda van de Ministerraad van Landbouw maar had evengoed door de Ministers van Sport of van Cultuur behandeld kunnen worden. Het gaat namelijk op een puur formele stemming, waarbij de houding van elk van de regeringen in acht wordt genomen.

 

Door het feit dat het onderwerp op de agenda staat, en zelfs als belangrijkste, vreest de FFII dat de richtlijn ‘zeer waarschijnlijk’ wordt goedgekeurd. In dat geval wordt de tekst naar het Europes Parlement gestuurd voor een tweede lezing. Wellicht komen er dan geen amendementen meer, aangezien daarvoor in dat stadium een tweederde meederheid nodig is.
De discussies en publiciteit in de voorbije maanden  wees in de richting van een heropening van het dossier en een nieuw onderzoek door het Parlement, die dan met een gewone meerderheid het voorstel zou kunnen wijzigen. Polen was een van de grootste voorstanders van een uitstel van het onderwerp en van een nieuw onderzoek.


"Intussen heeft het diplomatische ballet de bovenhand genomen ; Polen heeft al het mogelijke gedaan om het dossier te bevriezen, maar het kan moeilijk een historisch precendent scheppen in de geschiedenis van EU door een beslissing van de Raad opnieuw ter discussie te stellen, ook al heeft het die mogelijkheid. Geen enkele lidstaat zal zo ver durven gaan", aldus een bron dichtbij het dossier, aan de kant van tegenstanders.

 

" We moeten er ook rekening mee houden dat er volgende week vrijdag een belangrijk bijeenkomst plaatsvindt tussen de EU en de VS, om de regels in verband met patenten op elkaar af te stemmen. Bepaalde mensen willen daar liever niet met lege handen aankomen", zo zegt dezelfde bron.

Een voorstel goedkeuren waartegen wordt geprotesteerd door 370.000 Europeanen, door de Nederlandse Kamer, door de Bundestag, door vooraanstaande economen en informatici en door het Parlement zelf ? Dat is toch onmogelijk", vindt Dieter van Uytvanck, waardvoerder van de FFII.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit artikel is puur procedureel. Het is mij niet duidelijk geworden wat het voorliggende voorstel inhoudt, wat de consequenties zijn voor Europa, voor ons land en voor onze sector en welke positie Nederland ingenomen heeft. En uiteraard wil ik ook de mening van Computable weten. Per saldo mis ik nog al wat in dit artikel.

En blijkbaar moeten wij weer naar die zeflde V.S. luisteren ? Waarom moeten we altijd het schoothondje zijn van de V.S. Ondanks de druk van mensen die het niet willen wordt ons weer iets opgedrongen!
De boodschap dat het patentsysteem in de V.S. zo gebroken is als het maar kan en dat groote bedrijven alleen maar profiteren wordt niet naar geluidsterd. We geven Microsoft een prima wapen om Linux de grond in te stampen. Lees de argumenten op www.ffii.org en je vraagt je af waarom je naar de stembus bent gegaan om te stemmen voor het Europees parelement ? Want wat het Europese parlement wil wordt langs de kant geschoven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T12:43:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.