Economisch klimaat blijft positief in ICT

Duimen

Ondanks geringe groei of dreigende stagnatie in omzet, werkgelegenheid en verwachte uitgaven, blijft het economische klimaat in de Nederlandse ict-markt positief. Dit zegt branchevereniging ICT~Office in zijn ICT~Kwartaalmonitor. Het vertrouwen van de ict-branche in de verschillende economische factoren neemt licht toe in het eerste kwartaal van 2012.

Het rapportcijfer dat de sector de economische groei in Nederland geeft is krap een voldoende: een 5,5. Het vertrouwen in investeringen in Nederland is met een 5,7 ook net voldoende. Het rapportcijfer voor de economische groei van de ict-branche is eveneens gegroeid en krijgt een 6,1.

Goede indicator

Naast het rapportcijfer kijkt ICT~Office ook naar het economisch klimaat. Ict-bedrijven beoordelen volgens deze peiling het economisch klimaat in Nederland een stuk positiever dan hun collega's in de zakelijke dienstverlening. Uit de ondervraging van ict-bedrijven in het derde kwartaal van 2011 blijkt dat het economisch klimaat uitkomt op een waarde van +39.

Het economisch klimaat geeft aan hoe de ict-branche aankijkt tegen de economische situatie. Deze index, op een schaal van -100 tot +100, wordt samengesteld door de positieve en negatieve reacties op de indicatoren omzet, winst en werkgelegenheid van het afgeronde en lopende kwartaal met elkaar te vergelijken. Het economisch klimaat is een goede indicator van de ontwikkeling van het sentiment in de ict-branche.

Indicatoren

In dezelfde ICT~Kwartaalmonitor ging ICT~Office ook in op de indicatoren omzet, werkgelegenheid en verwachte groei. De markt noteerde qua omzet een geringe tot matige groei. Voor het lopende kwartaal is ICT~Office minder positief over de verwachte omzet. Deze zal zeer gering zijn of zelfs stagneren. De werkgelegenheid groeide gering, maar voor het eerste kwartaal 2012 dreigt stagnatie. De branchevereniging verwacht niet dat de vraag in het eerste kwartaal van 2012 zal toenemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik lees hier verschillende malen het woordje monitor, en het woordje indicator. Nergens wordt in dit kleine artikeltje ook maar ergens naar verwezen laat staan dat het de lezer duidelijk zal zijn op welke basis men aan het monitoren is en op welke wijze men dit artikel dan ook zou moeten interpreteren.

Voorbeeld;
Balkenende is boos en kweelt iets over het gebrek aan VOC mentaliteit bij de werknemers in Nederland omdat de hele economie hard op recessie af aan het stevenen is en hij samen met een erudiet leugenachtige Bos roept dat Nederland hier relatief goed door zal komen. We hebben dat VOC wel gezien. Beiden puissant beloont bij organisaties die het hebben van opdrachten van de Nederlandse overheid.

De cijfers in dit artikel gepubliceerd zijn uiterst wazig. Als men de ogen en oren even opent dan zijn er twee jaren al ontslag op saneringsronden gaande in de IT die zijn weerga niet kent. Men gebruikt de IT als sluitstuk van begroting en de tendens is om 'duurdere ervaren krachten' uit te saneren en daar een hele goedkope zzp-er, heel VOC ervoor terug te krijgen.

De schaal waarop dit plaats heeft genomen zal diezelfde organisatie uiteindelijk erg veel gaan kosten omdat we niet alleen te maken hebben met een aanzienlijk aantal uittredende IT-ers, maar ook erg veel IT-ers die ervoor kiezen een totaal andere weg in te gaan slaan, buiten de IT.

Dit is een doorgaande beweging die steeds grotere en problematischer vormen aan het aannemen is. Tel hierbij op dat men vanuit het bedrijfsleven nog steeds bezig is onredelijke wensen/eisen te stellen voor de nieuwe werknemer, dan is het niet verwonderlijk dat men de juiste man/vrouw niet op de juiste plaats krijgt.

Momenteel is ca 45% van de uitstaande vacatures een 'spook vacature'. Die worden wel in de berekeningen meegenomen. Ergo, men is druk bezig elkaar iets anders voor te houden dan de realiteit. In gewoon Nederlands kom je situaties tegen waar men staat te Liegen dat het een lieve lust is en men heeft daar allerlei eigen kwalificaties voor.

Bottom line hier? Het gaat erg slecht in de IT en de realisme redelijkheid is domweg vaak ver te zoeken.

Er is in elk geval geen enkele sprake van groei binnen de ICT. Er is wel een verschuiving gaande geweest om kosten te drukken en daar heeft men weer andere 'uitdagingen' voor in de plaats gekregen. En dat is gewoon reëel om te benoemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-16T13:02:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.