VS-overheid kan verkoop pc-tak IBM dwarsbomen

De Amerikaanse regering kan de verkoop van IBM's pc-divisie aan het Chinese Lenovo blokkeren. De overheidscommissie voor buitenlandse investeringen is gerechtigd de overeenkomst af te wijzen op gronden van nationale veiligheid.

Dit meldt de financiële nieuwssite Bloomsberg. De Committee for Foreign Investments in the United States (Cfius) is bang dat Lenovo-werknemers industriële spionage plegen. Het orgaan bestaat uit elf overheidsorganen, waaronder de ministeries van Justitie, Homeland Security en Financiën. De leden kijken met name naar een IBM-faciliteit in North-Carolina.

 

Saillant detail is dat IBM de bulk van zijn pc-productie al jaren niet meer zelf verzorgt. Dat is in de loop der tijd in toenemende mate uitbesteed aan fabricagepartners als Sanmina-SCI, IIPS en - ten dele - Lenovo.

 

De Amerikaanse commissie heeft begin 2003 al de algehele verkoop van Global Crossing aan het Chinese Hutchison Whampoa tegengehouden. De reden daarvoor was de angst, onder meer gevoed door de FBI, dat met die verkoop het onderzeese backbone-netwer in Chinese handen zou komen. Hutchison Whampoa-eigenaar Li Ka Sing wordt namelijk verdacht van hechte banden (zowel economisch als politiek) met de Chinese regering. Bovendien zou hij al schuldig zijn bevonden voor handel met voorkennis, maar is daarvoor nooit gestraft. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-25T16:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.