Reorganisatiekosten drukken winst Logica

De Brits-Nederlandse ict-dienstverlener Logica heeft in 2011 de opdrachtenportefeuille voor outsourcingsopdrachten met 23 procent zien groeien. De waarde van de totale orderportefeuille steeg daardoor met 13 procent tot 5,5 miljard euro (4,6 miljard pond). De omzet groeide met 3,3 procent tot 4,6 miljard euro. Reorganisatiekosten drukten het bedrijfsresultaat met 74 procent ten opzichte van een jaar eerder naar 65 miljoen euro (55 miljoen pond). Een jaar eerder was dat nog ruim een kwart miljard euro (211 miljoen pond).

Logica-ceo Andy Green noemt het jaar 2011 lastiger dan werd verwacht. ‘Hoewel de orderportefeuille groeide en de omzet steeg, hebben reorganisatie- en contractkosten geleid tot een lager bedrijfsresultaat.' In een toelichting op de cijfers verwijst hij naar belangrijke contracten die in 2011 werden afgesloten met de bestaande klanten als oliemaatschappij Shell en bandenfabrikant Michelin.

Het vooruitzicht voor 2012 is onzeker, stelt Green. ‘Maar we liggen op schema bij het uitvoeren van de maatregelen die we in december 2011 hebben aangekondigd. Daarmee moet de Benelux in 2012 weer winstgevend zijn, Zweden zijn winstmarge verbeteren en onze outsourcingstak zijn concurrentiepositie sterk verbeteren. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden verwachten wij voor heel 2012 een winstmarge boven 6,5 procent.‘ In 2011 kwam dit cijfer uit op 1,4 procent, tegen 5,7 procent in 2010.

Benelux

De reorganisatie in de Benelux zal in de komende maanden een positief effect hebben op de resultaten doordat het aantal bankzitters sterk wordt teruggebracht. In de Benelux zullen de komende maanden zo'n 550 hun baan zien verdwijnen. Daardoor zal de bezettingsgraad volgens Logica fors toenemen. Dit leidt tot een besparing van 30 tot 42 miljoen euro in het tweede en derde kwartaal.

Logica 2011

in miljoenen euro's

2011

2010

verschil

Orderportefeuille

5.500

4.858

13%

Omzet

4.600

4.520

3,3%

Bedrijfsresultaat

65

251

-75%

Winstmarge

1,4

5,7

Bron: Logica/Computable

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zelfs zonder herstructuringskosten maken ze verlies in Benelux.

Hoe ver wil dat soort bedrijven gaan met laten verdwijnen van banen. Stop met outsourcen, investeer in je eigen mensen.

Ach, als je jaar in jaar uit op de nullijn zit, verdwijn je als consultant toch wel.Logica investeert al jaren meer in het tevreden stellen van de aandeelhouders dan in het personeel.

Kijk zo onderscheiden we toch het kaf van het koren. Veel bankzitters? Dan ontslaan we die toch.
Hierdoor zal de bezettingsgraad flink toenemen aldus Logica. Dat klinkt als iets te logische logica. Het zou ook zomaar kunnen zijn geformuleerd als: Hierdoor zal de motivatie bij de achterblijvende medewerkers nog verder afnemen?

De eerdere vier reacties zijn negatief als het gaat om de houding van Logica richting het personeel. Er lijkt inderdaad sprake van een hellende vlak namelijk:

-Eerder werden mensen in proeftijd naar huis gestuurd
-Nu blijkbaar op de bank zittende medewerkers
-De volgende stap(pen) laat/laten zich raden

Bij onvoldoende 'utilization' dreigt: Exit Logica. Da's best Yammer!

Bij de concurrent is het niets anders! De een vraagt geen collectief pensioen aan, maar wimpelen medewerkers eruit door ze slecht te beoordelen?

Feit blijft dat de tarieven van 5 jaar geleden niet meer haalbaar zijn. Er wordt dus flink op de marges gedrukt, en veel werk wordt door klanten ge-outsourced naar verweggistan. Als er dan mensen op de bank zitten met een salaris waarbij het pas rendabel wordt als ze minimaal 130pu opbrengen is het in mijn ogen niet meer dan logisch dat deze stappen volgen nadat men lang op de bank heeft gezeten. Ik denk dat veel mensen zullen merken dat als ze ergens anders gaan solliciteren, ze inzien dat het momenteel erg slecht gaat in de markt en bedrijven dus alles moeten doen om met hun hoofd boven water te blijven.

Los van het feit dat het altijd oneerlijk blijft dat het management die deze keuze maakt een hoger salaris heeft dan de consultants die eruit moeten..jaja het blijft allemaal oneerlijk...

@Logicaan
Het werd mij ook altijd wijsgemaakt dat het moeilijk zou zijn om ergens anders aan de slag te komen (50+ 12,5 jaar CMG/LCMG).
Ik kon kiezen uit 5 serieuze opties .......

@ Logicaaan

Ik sluit me bij Stoffel Bos aan. Er zijn nog steeds genoeg bedrijven te vinden die het prima doen ondanks de crisis.

Ook ik kon kiezen tussen twee opties.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-22T09:42:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.