Atos ziet omzet Benelux dalen

De omzet van de Franse ict-dienstverlener Atos is in 2011 in de Benelux met 6,3 procent teruggevallen naar 942 miljoen euro. Het bedrijf wijt de daling aan een daling bij het bedrijfsonderdeel Consulting & Technology Services. Ook Managed Services had last van het aflopen van contracten in Nederland. Alleen het onderdeel Systems Integration zag de omzet groeien. De zogeheten pro forma omzet van heel Atos groeide licht met 0,3 procent.

De omzetgroei van 0,3 procent is voor het eerst inclusief de cijfers van Siemens IT Solutions and Services (SIS), de voormalige Siemens-dochter die Atos in december 2010 in een complexe uitruil van geld, aandelen en een opdracht overnam. De cijfers van SIS tellen over 2011 alleen voor het laatste half jaar mee. Bij de berekening van de pro forma omzet is alleen gekeken naar zelfstandige groei van de bedrijfsactiviteiten.

Wordt naar de financiële resultaten gekeken, dat maakt de omzet van Atos een sprong van 35,7 procent ten opzichte van het jaar 2010. De omzet loopt op van ruim vijf miljard euro in 2010 naar 6,8 miljard euro in 2011. Berekend op jaarbasis zou SIS 1,8 miljard euro aan omzet hebben bijgedragen.

Aankoopbedrag

In een toelichting op de jaarcijfers over 2011, maakte Atos op 23 februari 2012 bekend wat het uiteindelijk voor de Siemens-dochter heeft betaald. Het aankoop bedrag beloopt 748 miljoen euro.

In totaal gaf Atos in 2011 zeventig miljoen euro uit aan het laten afvloeien van personeel, een daling van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder toen reorganisaties honderd miljoen kostten. Nog eens 49 miljoen euro werd gestoken in de kosten van het sluiten van vestigingen. Een jaar eerder lag dat bedrag nog op 68 miljoen euro.

Medewerkers

Het totale aantal medewerkers van Atos lag eind 2011 op 73.969, tegen 48.278 aan het begin van het jaar, een groei met 35 procent. Door de overname van SIS kreeg Atos er in totaal 26.895 medewerkers bij.

Atos jaarcijfers 2011

Bedragen x mln. euro

2011

2010

Verschil

Totale omzet

6.812

5.021

35,7%

Proforma omzet

6.812

6.790

0,3%

Benelux

942

1001

-6,30%

Bron: Atos/Computable

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En hoe zit het met de winst/margecijfers..? Dat zou ik ook wel graag willen weten, zowel voor de Benelux als voor de hele Atos-groep.

Wat ik mij na deze zoveelste jobstijding afvraag:

Hoe komt het toch dat bij vele bedrijven het in de Benelux divisie fout loopt?

Nu dus bij ATOS, deze week kregen we soortgelijke mededelingen van CAP; Sogetti en Logica. Waardoor gaat het fout in de Benelux en goed daarbuiten?

@jan: De grote it-bedrijven in Nederland zitten vol met managers. It en andere techniek is in Nederland niet populair. De tijd dat je met een Havo-diploma in de it kon beginnen is voorbij. In andere landen zitten gewoon betere mensen.

@jan ten hoopen:

Omdat in de Benelux (en Duitsland) we flink aan het bezuinigen zijn. De vraag naar complete projecten is bij de grote jongens zowat tot stilstand gekomen. Op dit moment is er alleen nog afzet voor specialisten. Echter, met projecten verdienen partijen als Atos, Cap. , e.d. vaak het meeste geld en kunnen ze meteen veel mensen wegzetten.

In andere delen van de wereld, is men wat minder fors aan het bezuinigen.

Een anti-cyclisch karakter (sparen in goede tijden, stimuleren als het slecht gaat) van onze overheid zou in ons land geen overbodige luxe zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-23T10:52:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.