Ordina ziet verlies in 2011 toenemen

Ict-dienstverlener Ordina heeft de omzet in 2011 zien dalen met 6,5 procent tot 426,3 miljoen euro. Een belangrijk deel van de daling van 29,6 miljoen euro kwam door de verkoop van financieel dienstverlener Finext, Integer en Ormit. Die waren in 2010 nog goed voor 28,2 miljoen euro. Het verlies steeg met 125 procent van 7 miljoen euro naar 15,8 miljoen euro. Ordina onthoudt zich van een voorspelling van het resultaat over 2012. ‘De marktomstandigheden blijven onzeker, mede door de blijvende onrust op de Europese financiële markten’, aldus Ordina-ceo Stépan Breedveld.

Het resultaat over 2011 is in lijn met de verwachtingen, stelt Breedveld in een toelichting op de cijfers. 'We hebben in 2011 een stevig fundament gelegd voor de toekomst, zowel aan de financiële als de operationele kant.' Ordina versterkte de balans en verbeterde de financiële positie door een herfinanciering van de onderneming. Ook schrapte het bedrijf twee managementlagen en introduceerde een nieuwe divisiestructuur. Een zogeheten executive committee werd geformeerd, waarin de divisiedirecteuren zitting hebben.

De omzet van Ordina in Nederland daalde met 2,5 procent tot 350,5 miljoen euro. De terugval kwam voort uit een verdere afname van opdrachten uit de overheidsmarkt en de industriemarkt . De omzet uit de markt voor financiële dienstverlening groeide flink. In België en Luxemburg groeide de omzet met 8,1 procent naar 37,8 miljoen euro. De groei kwam vooral uit de industriemarkt. Het aandeel van België en Luxemburg in de omzet steeg in 2011 naar 17 procent (2010: 16 procent).

Uitstel

De overheids- en zorgmarkten leverden Ordina 167,3 miljoen euro op, 8,6 procent minder dan een jaar eerder. De omzetdaling nam gedurende het jaar toe. De terugval over de eerste 6 maanden kwam uit op 6,4 procent, over de tweede helft was dat 11 procent. Ordina constateert dat de overheid ict-investeringen uitstelt en zoekt naar besparingen op korte termijn.

Het omzetverlies werd niet gecompenseerd door de groei in de financiële dienstverlening van 12,4 procent naar 133,2 miljoen euro. In de tweede helft van 2011 merkte Ordina ook in deze markt de onzekerheid over de economische ontwikkeling. In de industrie daalde de omzet 1,8 procent tot 123,8 miljoen euro.

Nettoresultaat

Het verdienvermogen van de onderneming (Ebitda) daalde met 10 procent van 18,1 naar 16,3 miljoen euro. Na aftrek van eenmalige lasten, afschrijvingen, betaalde rente en belastingen kwam Ordina uit op een verlies van 15,8 miljoen euro. Een jaar eerder lag het verlies op 7 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-28T10:38:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.