Kabinet wil geen obstakel zijn bij softwarepatenten

De Nederlandse regiering gaat Polen niet steunen in de strijd tegen de europese regels voor softwarepatenten. Een motie die daar wel naar streefde werd na twee stemronden door de Tweede Kamer verworpen.

Een door SP-kamerlid Arda Gerkens ingediende motie haalde het net niet. Zij wilde dat de Nederlandse regering de aanname van de softwarepatentenrichtlijn door de Europese regeringen een paar weken zou uitstellen. In de tussentijd zou het Europees Parlement de mogelijkheid moeten hebben om te stemmen over een voorstel om weer van voren af aan te beginnen met de richtlijn. Naar verwachting zal de juridische commissie van het Europees Parlement zich over twee weken over dit plan buigen, meldt niewssite Webwereld.

Er moest uiteindelijk twee keer gestemd worden, omdat een eerste stemming 'staakte'. In de tweede stemronde waren 59 kamerleden tegen de motie en 57 voor. De hoofdelijke stemming was het dramatisch sluitstuk van een debat waarbij de gemoederen af en toe hoog opliepen. Zo verweet PvdA-kamerlid Martijn van Dam staatssecretaris Karien van Gennip ’enorme koppigheid’. Hij noemde haar opstelling ’respectloos naar de Europese democratie’. Ook GroenLinks, SP en D66 verweten Van Gennip een gebrek aan respect voor het democratisch proces.

Volgens Van Gennip maken de linkse kamerleden zich echter druk om niets. "Er zijn geen inhoudelijke of procedurele redenen waarom Nederland zou moeten verzoeken om de behandeling van de richtlijn in de raad uit te stellen. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat het onderwerp maandag al in de raad aan de orde komt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T12:28:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.