Tulips beslag op ontwikkelingsgelden mag toch niet

De Haagse rechtbank heeft in het kortgeding tussen Tulip Computers en de staat Bangladesh een tweede uitspraak gedaan die voor de computerleverancier ongustiger uitpakt.

Afgelopen december besliste de rechtbank nog dat Tulip gerechtigd was om beslag te leggen op de ontwikkelingsgelden die de Nederlandse staat in het vooruitzicht stelde aan Bangladesh. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon toen niet aannemelijk maken dat het hier om geld voor openbare dienst gaat. Nu blijkt het ministerie daarin wel geslaagd en heeft de rechter Tulip alsnog opgedragen de beslaglegging op te heffen.

 

De rechter blijft wel bij zijn oordeel dat Bangladesh de schuld van vijf miljoen euro aan Tulip dient te betalen. Voor Tulip Computers staat de weg daardoor open naar andere middelen om betaling af te dwingen. Het bedrijf heeft inmiddels op andere tegoeden van de staat Bangladesh beslag laten leggen.

Zoals bekend ligt er een vonnis uit 2003 van de Rechtbank Den Bosch, die heeft geoordeeld dat Bangladesh Tulip schadeloos moet stellen wegens een in 2001 geannuleerde order voor de levering van 10.000 computers. Tulip zal blijven streven naar een vergoeding van de gemaakte kosten voor deze order.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-09T13:11:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.