Innovatieplatform benoemt ict tot 'innovatie-as'

Het innovatieplatform onder leiding van premier Balkenende benoemt ict binnenkort tot 'innovatie-as'. Deze moet als hét cruciale hulpmiddel Nederland in alle vier eerder aangewezen marktsectoren aan innovatieve impulsen helpen.

Jan Kees de Jager van het platform (in het dagelijks leven directeur van het softwarebedrijf ISM) lijkt niet ongelukkig met de rol van ict als 'enabler'. Hij onderstreept dat het bij de vier sleutelgebieden (bloemen & levensmiddelen, high tech, water en de creatieve bedrijfstak) toch vooral ging “om een etiket en niet om geld”. Ook de branche-organisatie ICT~Office is volgens hem content met de rol van ict in de innovatie.

Praktisch gesproken dient de overheid “flink meer” te investeren in verbetering van het informatica-onderwijs en in het benutten van ict in onderwijs en researchfaciliteiten, aldus het platform. “De tijd van de afgedankte pc’s op scholen is echt voorbij.” Het platform hoopt dat het ministerie van OCW vooral gericht zal investeren in “innovatieve studierichtingen in de beta-hoek”.

De zorgsector is dhet tweede speerpunt. Een verrekeningsmodel moet er voor zorgen dat de budgettaire effecten van investeringen in ict in zorginstellingen niet puur in de zak van de zorgverzekeraars terecht komt, maar ook terugvloeit naar de instellingen. Daar gaat een impuls van uit voor de innovatie in de zorgsector, verwacht het platform.

De overheid mag van het platform wel wat risicovoller investeren in ict, met name in kleine, innovatievere bedrijven. Barrières als het ontbreken van ‘innovatie’ als formeel besliscriterium bij aanbestedingen en de toenemende invloed van ‘preferred suppliers’ en mantelcontracten bij (ict-) investeringen van de overheid moeten worden geslecht.

Kleisterlee (ceo van Philips) en De Jager werken de voorstellen uit voor de besluitnemende vergadering van het platform in april.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T11:04:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.