Google wijdt doodle aan Ada Lovelace

Ada Lovelace

Google viert vandaag de 197ste geboortedag van de Engelse wiskundige Ada Lovelace (1815-1852) met een doodle op de homepage. Augusta Ada Byron, haar oorspronkelijke naam, wordt vaak getypeerd als de eerste computerprogrammeur in de historie. Lady Lovelace, zoals zij na haar huwelijk met de graaf van Lovelace heette, voorspelde in 1841 de mogelijkheden van de computer.

Zij deed haar voorspelling naar aanleiding van een artikel over de analytische machine. Charles Babbage was de ontwerper van deze voorloper van de computer. In haar commentaar op dit artikel gaf Ada aan dat de machine van Babbage ooit in staat moet zijn muziek te componeren en afbeeldingen te produceren. Bovendien schreef ze een plan om de machine Bernoulli-getallen te laten berekenen. Dit plan staat te boek als het eerste computerprogramma in de geschiedenis.

Lady Lovelace groeide op in een intellectueel gezin. Haar vader was de dichter George Gordon, beter bekend als Lord Byron. Haar moeder Anna Isabella Milbanke ging vanwege haar interesse voor wiskunde door het leven als 'Prinses van de parallellogrammen'. De interesse van Augusta Ada voor de mathematica kwam tot bloei door haar vriendschap met Mary Sommerville een prominent wiskundige.

Ada moest haar werk ondertekenen met haar initialen, omdat het voor een vrouw in die tijd ongepast was om zich met wiskunde bezig te houden. Ze kampte al snel met ernstige gezondheidsproblemen en stierf op 36-jarige leeftijd.

Wie de Ada Lovelace-illustratie van 10-12-2012 nog wil zien, kan in het Google Doodle-archief rondneuzen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-10T13:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.